Вирусът мутира и променя своята патогенност, казва д-р Василка Зарчева от Софиямед
Днес в рубриката "Гласът на Dariknews.bg" гостува д-р Василка Зарчева, която е инфекционист и в момента работи в Covid - отделението на "Софиямед". С нея разговаряме за увеличаващия се брой на заболелите, смъртните случаи и лечението на коронавирусната инфекция.

Според лекарката има известна промяна на вируса, която се забелязва в клиничното протичане, както и в зачестяването на тежките случаи.

"Всички лекари забелязваме това увеличение на заболеваемостта и то с по-голяма тежест, и пак наново нарастване на смъртността. Това е изключително тревожно, отговорът не е лесен" , коментира д-р Зарчева.

"Според мен има известна мутация на вируса, той се приспособява по необичаен начин към човешкия организъм, променя своята патогенност, някакси имунната система не може да се справи с него. Противоепидемичните мерки имат голямо значение, но въпреки всичко, променливостта на вируса е от още по-голямо значение за тази промяна в заболяемостта и за нещастие - лошият изход нерядко",  констатира още инфекционистът.

Д-р Зарчева допусна, че строгите мерки през пролетта са допринесли за по-ниската заболеваемост тогава. Също така напомни, че трябва да се избягват събиранията на много хора на едно място и да се спазват хигиенните правила.

Д-р Зарчева посочи, че коронавирусът прилича по симптоми на други вирусни инфекции, но отбеляза, че има и различия - в началото няма силно изразена кашлица, хрема, а засягането на обонянието е много характерно.

При първи симптоми тя препоръча да се използват общоукрепващи средства, мултивитамини със селен, витамин Д, антиоксиданти, антипиретици, повече течности, както и да се подобри клетъчният имунитет с имуномодулатори.

Специалистката подчерта, че антибиотикът се предписва само по преценка на лекар. Тя изрази резерви, че на всички масово се дават антибиотици от една определена група.

"По едно предписание на СЗО, което не беше съвсем удачно, се дава на всички едно и също. Не може така - като вакса за обувки, на всички едно и също да се изписва, един и същи антибиотик. Моите наблюдения са, че няма почти никакъв ефект. Преценката за антибиотик се прави от лекаря", посочи д-р Зарчева.

Тя добави, че сега се наблюдават някои клинични прояви, които преди по-рядко са се срещали, като обърканост и дезориентация.

"Появиха се и някои тежки случаи на засягане на съдовете на белия дроб при наши пациенти, а това не беше такова често явление преди. Изобщо самата му негова патогенност, болестност, се промени, някак си е по-яростна. Не искам да плаша хората, но лекарите трябва да казваме истината, каквато е. Много е важно да се поддържа добър психологически дух, защото когато хората са стресирани и мислят за лошото, което ще им се случи, за усложненията, това опорочава тяхната прогноза при срещата с вируса", предупреди д-р Зарчева.

Тя е оптимист за лечението на болните в тежко състояние със сърфактанти. Именно д-р Зарчева разказа преди месец за неин пациент, на който е било приложено това лечение и то е дало положителен резултат.

"Приложението у нас на сърфактанти и в другите страни е ограничено. Проучванията са в начален етап и в Русия, Франция, САЩ, Англия. Но то може да помогне на белия дроб да поддържа своите функционални възможности, за да се насища кръвта с кислород.

Това е изключително важно, това предпазва от полиорганна недостатъчност и съкращаване на апаратната вентилация. Надявам се, че то ще потръгне, въпреки че е много скъпо, защото няма нищо по-скъпо от човешкия живот", заключи д-р Василка Зарчева.