/ БГНЕС, архив
Охраната не беше по негово желание, обясни Ерджан Ебатин
Не само един, а няколко опита за покушение е преживял през годините почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Това разкри депутатът от движението Ерджан Ебатин по бТВ. Затова е била назначена и охраната му от НСО през последните 11 години и това е било не по негово желание, обясни той.

Опитите за посегателство върху първия лидер и създател на ДПС са датирали, както преди публично известния атентат от 2013 г. в НДК, така и след това. Използван  е бил дори и "калашник" - такъв е бил намерен от НСО в близост до имота на Доган в "Бояна", разкри още народният представител. Ебатин беше категоричен, че някой има интерес от отстраняването на Доган, заради влиянието му върху 500 000 души, които по традиция подкрепят ДПС. Така че, по думите му, охраната е въпрос на опазване на националната сигурност и националния суверенитет.

Депутатът не очаква нищо особено да се случи на "Росенец" днес. Той смята, че ако имотът там не беше на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, никой нямаше да обърне внимание, но в случая се търси асоциация, за да се спечелят политически дивиденти. Ебатин уточни, че НСО е преценила сама на какво отстоянието от имота да отцепи зона за сигурност.

По повод репликите, които си размениха премиер и президент по адрес на "Шиши", Ебатин беше категоричен, че такъв човек не познава, а подобен език не върви да бъде използван от държавници.

След уточнението на водещата, че става въпрос за Делян Пеевски, Ерджан Ебатин възкликна: "Това е уличен език, който не подхожда на нито един държавник в България. И премиер, и президент трябва да говорят аргументирано и сериозно".

По думите на народния представител Пеевски е успешен бизнесмен.

"Делян Пеевски развива бизнес не само в България, а и в други страни", каза той. " Не можеш да обвиняваш един човек, че развива успешен бизнес, за неговите качества. Аз съм убеден, че заради неговите качества на добър бизнесмен той може да си партнира при всеки кабинет на България", коментира Ебатин.

За обвинението на премиера, че е редил кабинети на президента, и контраатаката на Румен Радев, че Бойко Борисов на него е давал милиарди за обществени поръчки, депутатът от ДПС контрира: "Някой може ли да докаже това, или е просто така казано, за да прозвучи по някакъв начин? Не можеш да обвиняваш бизнесмен, който е дал 10 милиона дарения за 70 болници в страната и общини, на един човек, който е дарил писиар тестове и продължават тези дарения. И за това няма никаква конкретика, това са просто приказки, които нямат доказателствена част", възмути се още народният представител от ДПС.

Ерджан Ебатин прогнозира, че вотът на недоверие няма да мине, но кабинетът ще претърпи силна промяна следващата седмица. И припомни, че за разлика от днешните лозунги на протестите, от ДПС говорят за демонтаж на кабинета още от първия ден на съставянето му.

"Кабинетът най-вероятно на парламентарно ниво ще оцелее. Аз обаче съм сигурен - този кабинет не мисля, че ще продължи да съществува, но идеята за промяна ще дойде от самата управляваща коалиция. Но ако това не се случи, кабинетът ще падне по друг начин", коментира депутатът от ДПС.

Той разобличи сценаристите от "Да, България", както на акциите на "Росенец", така и на протестите, повтарят типичното поведение на десните у нас през годините - накрая нещата винаги се свеждат до личностна основа. "Когато нямат аргументи, генерират проблема личностно", обобщи той по адрес на десните политически формирования у нас.

"Винаги са били генератори на нестабилност. И понеже са най-добрите генератори на нестабилност в страната, тяхната идея е да уплашат премиера. Той бързо реагира, постоянно се плаши от външни мнения. Един човек трябва да държи за отбора си, освен в случаите когато има доказателства", разкритикува той изненадващото решение на Борисов да поиска три министерски оставки.