Има БГ ресурс за гасенето на пожара в Рила, а се търси помощ отвън
Има БГ ресурс за гасенето на пожара в Рила, а се търси помощ отвън / netinfo
Старозагорската фирма „Тракия еър" разполага с два самолета, които са оборудвани за гасене на пожари. Това заяви пред Дарик радио съсобственикът на фирмата Иван Стоянов като изрази учудване, че до сега никоя българска институция не го е потърсила за помощ при гасенето на пожара в национален парк „Рила”. „Бъдете сигурни, че работим много по-евтино, от който и да е друг", допълни Стоянов.

Пред Дарик радио Иван Стоянов заяви, че двата самолета на фирмата отговарят на всички европейски изисквания, тъй като имат лиценз от Гражданската въздухоплавателна инспекция. Той обясни, че цената им за няколко дни работа ще е около 70 000 лева с ДДС и ще е много по-ниска от тази за двата френски самолета.

Иван Стоянов допълни, че миналата година българските машини са участвали в гасенето на старозагорския пожар в близост до местността „Дъбова гора", а преди години и в този под връх "Мальовица" в Рила. „Не мога да си представя, че не знаят, че има такава авиация в България. Плюс това миналата година се индикирахме. Няма начин да не знаят за нас. Явно някой няма интерес да ни търси. Не знам защо, нямат доверие ли? Щом нямат желание да работят с нас, няма да се натискам”, коментира още Стоянов.

Той обясни, че самолетите за гасене на пожари, каквито има неговата фирма, се използват в Гърция, Турция и Италия.

Цялото интервю с Иван Стоянов чуйте в прикачения звуков файл.