/ БТА
Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроект за промени на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с вносители Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Петър Чобанов, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков. Законопроектът е постъпил днес в комисията.

Със закона, който е приет от НС на 13 януари 2023 г., в законодателството се имплементират санкциите, наложени в Регламент от 2014 г., като съгласно една от разпоредбите на регламента изрично се забранява възлагането или продължаването на изпълнението на всякакви договори за обществени поръчки или за концесии с физически или юридически лица, образования или органи, установени в
Русия, или пряко, или непряко контролирани от такива лица, напомниха вносителите. Във връзка с прилагането на този закон е установено, че в българското законодателство са въведени допълнителни условия относно изпълнението на ограничителните мерки спрямо Русия, които не съответстват на разпоредбите на регламента и с предложения днес законопроект се цели законодателството ни да бъде приведено към точните условия на регламента.

В тази връзка министърът на финансите Асен Василев, който присъства на заседанието на комисията за представянето на Законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането за първо четене, изрази становище, че ведомството винаги е подкрепяло постигането на пълен синхрон на българското законодателство с европейското. Вносителите обясниха, че действащият закон от доста време не може да изпълни целите си, като бе изтъкнато, че още януари е гласувано да започне процедура по отнемането на концесията на пристанище "Росенец", което не е направено.

По-рано днес в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков съобщи, че ще бъде внесено предложение "за вкарване обратно на контрола на пристанище "Росенец". Той уточни, че това предложение ще прекрати концесията на пристанището, която е увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Контролът на това пристанище е ключов за българската държава, каза той. Според него всички ключови инфраструктури трябва да бъдат под контрола на България, особено тези по границата. 
Екатерина Тотева/БТА