/ ThinkStock/Getty Images
Идея: Дружинките да поставят табели при лов за избягване на инциденти
98684
Идея: Дружинките да поставят табели при лов за избягване на инциденти
  • Идея: Дружинките да поставят табели при лов за избягване на инциденти
Ловците трябва да бъдат задължени със законодателни промени да поставят табели в района на ловуване, за да се избегнат инциденти с туристи в планината. Това коментира за Дарик Роберт Атанасов – дългогодишен ловец и главен редактор на сп. „Български ловец“. Има риск за хората в гората, особено при организирания лов на хищници. Законът за лова не задължава ловните дружинки да поставят табели в района на отстрел, но няма гаранция, че именно в тази част на гората няма да се появят туристи.
 
Да се задължат ловците да поставят указателни табели за мястото и ареала на лова, за да се избегнат инциденти с планинари, билкари или просто група хора на разходка в гората. Това предложение направи пред Дарик опитният ловец Роберт Атанасов.

АБВ алармират за опасността от летните ловни излети
 
"В този момент груповият лов за дива свиня не е решено дали ще бъде разрешен заради африканската чума. Това е основният вид лов, при който се използват боеприпаси, които биха убили човек, защото за птичия лов от по-голямо разстояние сачмите не са толкова опасни. Има решение на този въпрос и то е, като подходим по вече откритата пътека от западноевропейските ни колеги - в районите, където се провежда лов, да се поставят охранителни табели, които оказват, че в района се провежда лов. В България няма такива табели. Това би трябвало да е задача на сдруженията, но ние се движим бавно в тази посока и за съжаление, имаме още много да учим. Това, което би било правилно, е да се обозначават автомобилите, които са паркирани в района и ловът да бъде обезпечен с една сигурност като периметър. За съжаление въпреки устните предупреждения много често се навъртат хора, различни от ловците", обясни Атанасов.

Ловци ще правят ями като част от мерките срещу африканската чума по свинете (СНИМКИ)
 
В момента няма закон, който да задължава ловците да слагат табели в района на лова, въпреки че някои дружинки информират по този начин планинарите, обясни за Дарик Юлиян Русев – главен експерт в дирекция „Ловно стопанство“ към Изпълнителната агенция по горите: "Хората, които посещават гората - дали ще бъдат гъбари, билкари, защото те ще бъдат по-опасните по отношение на ловните излети, защото напускат туристическите пътеки, трябва да гледат дали има сложени обозначителни табели. В голяма част от дивечовите участъци на ловните стопанства, където провеждаме по-интензивен ловен туризъм, включително и през седмицата, не само през уикенда има поставени такива табели".

Над 16 000 ловци откриват ловния сезон в Североизтока
 
Статистиката показва, че не планинарите са застрашени от неволен куршум, а самите ловци. За съжаление, през последните години имаше няколко случая на прострелян ловец от свой колега по време организиран лов в гората.