/ ThinkStock/Getty Images
АБВ алармират за опасността от летните ловни излети, обърнаха се към президента
98315
АБВ алармират за опасността от летните ловни излети, обърнаха се към президента
  • АБВ алармират за опасността от летните ловни излети, обърнаха се към президента
От АБВ са изпратили обръщение до президента Румен Радев, като целта е да бъде наложено вето върху наскоро приетия нов Закон за лова. Според председателя на партията Румен Петков законът е приет без да е направен икономически анализ за това, което ще последва.
 
Петков смята, че летните ловни излети ще прокудят дивите прасета към Румъния, откъдето наесен ще се върнат вече наистина заболели. И още - поради това, че е лято и горите са пълни с туристи и с берачи на билки и гъби, Румен Петков смята, че ако има инциденти, те ще лежат на съвестта на вносителите на Закона.

Започва масов отстрел на диви прасета

Румен Петков
БГНЕС

"За пръв път в нашето законодателство се предвижда възможност групов отстрел на дива свиня, групов лов да се прилага в сряда, събота и неделя и то не от октомври, каквото е столетната традиция в страната, а от миналата седмица. Което означава общо 138 078 ловни излета. 54 допълнителни дни за групов лов на дива свиня с всички произтичащи от това последствия. И ние от тази част на България - от Плевен насам към Черно море, трябва да си даваме ясна сметка, че е традиция, когато започне груповият лов на свинята, постоянно преминаване през река Дунав. Тоест нашите законодатели инициират чрез груповия лов ние да пратим нашите свине по-рано там, където са огнищата на африканска чума и после румънците да ни ги върнат обратно, една част от тях заболели. Ловът стимулира влизането в България на това заболяване. И това трябва да е пределно ясно", посочва Петков.
 
Вдигаме ограда с Румъния заради опасност от нов вид чума

"Вносителите на този законопроект ще носят отговорност за всеки инцидент по време на лов. Сега е туристически сезон, отпускарски, много хора са по горите, берат билки, гъби и т.н., гората е раззеленена и видимостта е сведена до минимум. Всеки един инцидент, всеки един прострелян гражданин трябва да тежи първо на съвестта на вносителите на този законопроект. За обществото трябва да е ясно, че това са виновните хора", категоричен е Петков.