лов
лов / снимка: DarikNews.bg, архив
Две трети от популацията на диви свине трябва да бъде ликвидирана, за да се спасят от зараза с африканска чума домашните прасета. За това е ангажирана армията от ловци, които са призовани да стрелят глиганите поголовно, като нарушат вековното ловно правило, че по майка не се стреля. По план за ликвидиране в Ломско са предвидени 64 диви прасета. Това съобщава в. "Лом прес". Цените на ловните билети за индивидуален отстрел са намалени на 1 лв. Африканската чума по свинете (АЧС) все още не е дошла в България. Тя е установена в Италия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Чехия и Румъния. Заради възможността глигани да преплуват Дунава, рискът да пламне заразата и у нас е голям, обясни д-р Людмил Антов от Агенцията по храните на среща с ловците от Ловнорибарския съюз в Лом.

Пред представители на 19-те ловни дружинки д-р Антов представи заболяването АЧС, начините на разпространение, изискванията към ловците за отстрел на диви свине, вземане на проби, съхраняване на месото и последващи действия, ако пробите дадат положителен резултат. Той успокои ловците, че ако се яде термично обработено месо от заразено с чума животно, на човека няма да му има нищо. Опасността е вирусът да се пренесе върху домашните животни, което означава да се ликвидират всички животни в района. На присъстващите бяха раздадени листовки с практически инструкции от Областната агенция по безопасност на храните в Монтана и брошури, свързани с африканската чума по прасетата. Масовият отстрел на диви прасета се очаква да започне тези дни, след обнародването на промените в закона за лова. Според тях по глигани може да се стреля до 31 декември всяка сряда, събота и неделя и на официални празници. Експерти обаче твърдят, че може да се стигне до злоупотреби и да се стреля не само по глигани.

Групово ловуване с кучета гончета през летните и есенните месеци би се отразило пагубно върху прираста на другите видове едър дивеч, а неукрепналите приплоди (родени през май и юни) неминуемо ще станат жертва на ловните кучета. Провеждането на групов лов на дива свиня през летните и есенните месеци крие голям риск за живота и здравето, както на участниците в ловните излети така и на горски работници, туристи, гъбари, билкари и др. Съчетанието на засилено човешко присъствие в гората със силно ограничената видимост в тази част на годината създава сериозни предпоставки за възникване на инциденти по време на лов. Статистиката показва, че по-голямата част от злополуките по време на ловуване се случват, когато листата все още не са опадали от дървесно-храстовата растителност и видимостта и чуваемостта в гората са затруднени, категорични са специалисти.

Членът на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ Лазар Мурджев пък излезе с призив: "За Бога братя, не ловувайте!". Според него, с този закон някой е "произвел" ловното братство в убийци. Той твърди, че българските ловци са превърнати в инструмент за "геноцид". Разрешено им е да избиват майки, малки - във време абсурдно за лов, противоречащо на всякакви хуманни и човешки ценности. Разрешено е да се използват парадоксални за моралния кодекс на ловеца практики - деморализиращи и антипод за поведение, провокация за дисциплинарните и граждански устои на ловното братство. И ако се допусне, това ще е края на ловната организация, смята Мурджев.
 
 
в. "Лом прес"