/ netinfo
Ловците от Ловно- рибарско дружество „Елен”- Кюстендил ще копаят ями, в които да се зариват остатъците от убитите диви свине при лов. Поводът за тази мярка е опасността и взетите мерки за болестта Африканска чумата по свинете. В момента е разрешен индивидуалният, но не и груповият лов на свинете.

ЛРД Елен
netinfo

„Сега е напълно неподходящо да се извършва групов лов на свине. Добре бе това, че бе спрян този лов. В момента в горите има малки сърни, зайчета, както и много хора, които ходят за гъби. Ямите ще бъдат копани в близост до районите, където се обработва дивата свиня.

До 300 000 лв. ще струва оградата по сухопътната ни граница с Румъния

Когато бъде отстреляна, кожата и карантиите от свинете ще се поставят в тези ями, като ще бъдат заравяни или затваряни. На всяка дружинка трябва да се пада минимум по една яма. Те могат да бъдат направени с капак и тръби”, заяви секретарят на ЛРД „Елен” Венко Калинчев. Без такива ями няма да се издават разрешителни за лов на свине.

ЛРД Елен
netinfo

ЛРД Елен
netinfo

Чумата по свинете не е заразна за хората, но животните, които са носители, са с отслабен имунитет, заразяват се и с други болести, като част от тях могат да бъдат опасни за тези, които консумират неизследвано месо.

Ограничават груповия лов на диви прасета

Ловците трябва да посочват точното място, на което е отстреляно животното, за да може ако се открие заразено прасе
, да се направят трите защитни зони /в рамките на 3 км, 10 км и 40 км/, в които да се проследява състоянието на другите животни и да не се ловува.

ЛРД Елен
netinfo

Проблем за ловците е, че няма лицензирана лаборатория в региона, където могат да се изследват пробите от отстреляните свине. Най-близката такава е в Благоевград, което забавя много излизането на резултатите.
Дарик- Кюстендил