/ БТА
Служебният премиер Стефан Янев пристигна в село Старосел, за да види на място хората и щетите след  огромното огнено бедствие. Той бе запознат със ситуацията от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Изгорели са шест къщи и 2000 декара земеделска земя, от които 750 декара борова гора.

„Ситуацията като цяло е под контрол, има един проблемен участък в местността Гарванов камък, където са насочени доброволци и екипи на пожарната. Докато има слънце, ще има и напрежение“, коментира комисар Николов.

При пожара, избухнал на 4 август, няма пострадали хора, а обитателите на пострадалите къщи бяха евакуирани и настанени при техни близки. Започна описването на щетите. Почти половината землище на село Старосел е изгоряло при пожара. Обявено е частично бедствено положение.

Частично бедствено положение в Старосел заради огромния пожар (СНИМКИ)

"Държавата трябва да е при хората, независимо къде и по какъв повод. В случая имаме обявено частично бедствено полежение, така че нека видим каква е ситуацията. Добрата новина е, че ситуацията в Старосел е овладяна, но това не означава, че бдителността трябва да прекъсне и да тръгнем по почивки. Напротив, ще продължи наблюдението, ще бъде направена ротация на хората, които наблюдават и са на място. За местните хора тревогата остава - при горещо време и промяна на вятъра е възможно и стари огнища да се събудят, така че присъствието ми тук е израз на това държавата да бъде близо до хората и да помогне, където и с каквото може", коментира Янев. 

„За съжаление ситуацията не е никак радостна, защото има хора, които са загубили не само имуществото си, но и до голяма степен живота си. В тази връзка държава ще направи всичко където и както е възможно, за да помогне, но по правилата които съществуват и според възможностите, които държавата има“, посочи Янев.

Стана ясно още, че ще бъде използван както Фондът за бедствия и аварии, така и възможностите на бюджета. Където е възможно ще се финансира по социални програми за подпомагане на отделни пострадали хора, така и където е необходимо да се възстановява и инфраструктурата.

„Всички тези хора, на които къщите и имуществото, са изгорели са преживяли голям стрес и много от тях имат нужда от психологическа помощ. Затова от утре на тяхно разположение ще има двама психолози от ВМА, които да им помогнат за тяхното психологическо възстановяване“, допълни Янев.

Янев за огнените бедствия у нас: Най-важното е да запазим човешки животи

Служебният премиер отново призова хората да бъдат бдителни. „Трябва да продължим да бъдем бдителни, хората да си взаимодействат с местните власти и централна власт, с органите на МВР и да не се допуска възникване на пожари или ако се допусне, да се угаси възможно най-бързо“, посочи той.

Защото по думите му „огънят не пита кой от кое село е, кой е направил грешка и откъде е тръгнала искрата. Като тръгне огънят, той върви в посоката, в която го духа вятъра“, добави Стефан Янев.

Стефан Янев Старосел
БТА


В с. Старосел остава да дежурят три противопожарни екипа и две водоноски, а в близкото село Кръстевич, къде вчера също горя пожар, два екипа и една водоноска.

Кметът на община Хисаря Пенка Ганева каза, че е предоставила на хората документи да си подготвят, комисия ще описва щетите и след това ще подадем заявления във Фонда за бедствия и аварии.