"Спокоен изборен ден, с минимум напрежение и изборни проблеми“, така министър-председателят Стефан Янев определи парламентарните избори, които се проведоха на 11 юли. Правоохранителните органи действаха ефективно и решително. Резултатите са автентични и отразяват вота на избирателите, както трябва да бъде в една демокрация. Оценката на гражданите е най-важната за нас. Констатираме изключително ниска избирателна активност, която едва ли се дължи само на това, че вотът се проведе през лятото.

"Нееднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трвбва да работят повече, за да ангажират българските граждани към участие в демократичния процес". Това заяви в началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Стефан Янев.

При 100% обработени протоколи: „Има такъв народ“ печели изборите, ГЕРБ-СДС са втори

Янев упрекна партиите, че са се концентрирали да критикуват служебното правителство. "Ако политическите сили бяха вложили всички тези усилия, които вложиха в критики към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период и респективно повече хора щяха да излязат да гласуват".

Политиката е за истински политици и визионери, за хората, които имат качества да предлагат устойчиви и дългосрочни решения за проблемите на обществото, подчерта той.

Според него изборните резултати са потвърдили тезата, че "българските избиратели искат и търят промяната - към по-ефективно и национално отговорно управление".

Служебният премиер Стефан Янев: От нас зависи бъдещето на страната, гласувайте

"Нашата борба за връщането на доверието на българските граждани минава през ефективна борба и противодействие на корупцията - процес, който ще бъде изключително труден и дълъг. Корупцията подкопава основите на демокрацията, тя прави институциите неефективни, икономиката слаба и всички нас бедни и обречени на липса на перспектива. За да имаме бъдеще като нация и държава, за да имат бъдеще нашите деца - трябва да се справим с този проблем", допълни премиерът.

Той призова българите да следят внимателно политическия процес и да изискват много, да изискват повече, да изискват ежедневно.



Очаквайте подробности!