Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев
Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев / БГНЕС, архив
Янев: Имаме план за реакция, ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с ЕС
92952
Янев: Имаме план за реакция, ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с ЕС
  • Янев: Имаме план за реакция, ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с ЕС
България ще отговори адекватно, ако Турция отправи искане представители на нейното правителство да посетят страната ни във връзка с предстоящия през април референдум в югоизточната ни съседка. Това коментира пред журналисти на военния полигон в Ново село министърът на отбраната Стефан Янев.
 
Той уточни, че до момента такова искане не е отправяно.
 
Попитан очаква ли се увеличен мигрантски поток на българско-турската граница след изказванията от страна на Турция, че може да прекрати споразумението с ЕС, министър Янев каза, че има готовност и план за реакция при такова развитие на събитията.

Анкара: Няма смисъл да изпълняваме повече споразумението с ЕС за мигрантите

"Нека да гледаме на тези изявления в хода на предизборната обстановка както у нас, така и в много държави в Европа, така и в Турция. Очевидно е, че на това ниво има нужда от говорене, даване на по-строги сигнали, че нещо драматично ще се случи. Какво има да се случи, тепърва ще видим. По отношение на нашите очаквания, свързани с мигрантска вълна, ние имаме готовност да се справим с такъв вид предизвикателство", каза министърът. Той увери, че има план за реакция дори ако бъде прекратено споразумението между Турция и Евросъюза.
 
България е призовала ЕК да се подготви за реакция, ако Турция отвори границите за мигранти

Попитан има ли напрежение в момента на границата, министър Янев каза: "Не, няма напрежение. Общо взето ситуацията е близка до нормалната, която през последните месеци се наблюдава, и няма нещо, което трябва да коментираме и да го определяме като напрежение".