/ Снимка: Георги Димитров
Трябва да бъдат проверени по-големите обществени поръчки от последните няколко години, изтъкна правосъдният министър
Би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство – независимо дали е служебно или редовно, да има кратка равносметка за състоянието в сектора. Мнението изрази министърът на правосъдието Янаки Стоилов в интервю за БНР.

"Едва ли можем да проверим всичко за такъв кратък период, трябва да се съсредоточим върху най-проблемните области, които са известни от години", уточни Стоилов относно започващата ревизия на структури и дейности под шапката на Министерството на правосъдието.

По думите му проверките не би трябвало да продължат повече от две-три седмици.

Правосъдният министър обяви приоритетите си


"Трябва да бъдат проверени по-големите обществени поръчки и сключените въз основа на тях договори поне през последните няколко години, както и да се направи преглед на Националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона", изтъкна една от посоките Стоилов.

В България е доста занемарен анализът на въздействието на действащите закони, смята Янаки Стоилов.

Той поясни, че съгласно нормативната уредба това въздействие трябва да бъде първоначално прогнозирано, но е задължително периодично да се прави оценка на въздействието на действащите закони.

Свидетели сме на нескончаеми промени, без да е ясно какво се е постигнало и какви проблеми са породени от действащите закони, допълни правосъдният министър.

„Това какво ще сметне ВСС е важно, аргументите, които ще даде в една или друга посока, предложенията също трябва да се имат предвид, но този въпрос се решава по законодателен път“, коментира Янаки Стоилов относно специализираното правосъдие и предложенията за неговото преструктуриране.

Янаки Стоилов: Конституцията се превръща в универсално обяснение за неудачите

Законодателят има правото да прецени дали да ревизира по някакъв начин структурите, функциите, компетенциите при отчитане на конституционните изисквания, подчерта той. 

Създаването на закони не е намеса в дейността на една или друга институция, нарушаване на принципа на разделение на властите, ако се спазва Конституцията, но това е деликатна граница – Конституционният съд има богата и противоречива практика по тези въпроси, поясни министър Стоилов.

Янаки Стоилов каза още, че е разговарял с ръководството на правосъдното ведомство по никакъв начин да не се пренасят „частни корпоративни интереси за сметка на обществените“.

„По тези въпроси, ако се появят проблеми, ще реагирам категорично.“
БНР