Хванаха трима души с ценни антики във Варна
Хванаха трима души с ценни антики във Варна / netinfo

Трима мъже са задържани във Варна за незаконно притежание на антики, съобщи шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров. Двама от задържаните са от Павликени – на 33 и на 40 години. Третият арестуван е бил 28-годишен жител на Омуртаг.

Арестът е направен на 5 август в района на кооперативния пазар след проверка на лек автомобил "Ягуар", в който тримата са се возили. В колата полицаите открили антични предмети, за които тримата задържани не представили никакъв документ за произход или надлежно разрешително, уточни комисар Димитров.

Намерените предмети са с особено висока нумизматична, историческа и културна стойност. Сред иззетите ценности са глинена амфора с вретеновидна форма, бронзови кана, чаша и ножици, стъклена купа, уникално бронзово огледало, монети, игли и др. Антиките са от Римската епоха, а някои от тях са значими паметници на културата, разкри директорът на Регионалния исторически музей д-р Валентин Плетньов.

По случая е образувано досъдебно производство, като към двамата мъже от Павликени ще бъде повдигнато обвинение за извършване на престъпление в съучастие, недовършено по независещи от дейците причини, заяви прокурор Диана Кипрова, която работи по случая. За третият задържан е преценено, че няма отношение към деянието. Двамата привлечени като обвиняеми са с мярка за неотклонение "парична гаранция" от по 500 лева. Престъплението е леко и съдът не би допуснал "задържане под стража", коментира прокурор Кипрова.

Ако вината на двамата уличени се докаже, го грози три години затвор, както и от 1000 до 10 000 лева глоба.

Новини от Варна