С декларации на ПП-ДБ и „Възраждане“ започна днешното пленарно заседание
Във връзка с освобождаването на главния прокурор и стъпките за реформа на съдебната властта от името на „Продължаваме промяната-демократична България“ Христо Иванов посочи, че промяната нямаше да бъде възможна без ролята на общественото мнение и гражданското общество в България , което е заявило, че  няма да търпи „безотчетна, арогантна власт" и българските политици са разбрали това“. Като следваща стъпка в реформата Иванов посочи промени в Конституцията.

"Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде оценено. Има позитивни, но и скептични оценки, които казват, че тези, които си го избраха, по същия начин си го свалиха в една процедура, която постави съмнения. Хората, които изразяват съмнения, имат свои основания", каза той.

"Премахна се Иван Гешев, но и заради продължаващите две години усилия от наша страна и от гражданското общество. С различна степен на желание политиците от партиите бяха принудени да се приспособят към тази реалност. Въпросът е дали сега ще превърнем тази ситуация в постоянна, в която няма да позволим Прокуратурата да бъде бухалка", каза още Иванов.

Депутатите гласуват дали окончателно да закрият „Държавна петролна компания“

"Дали отстраняването на Гешев ще се превърне в елемент от една добра тенденция зависи от промените в Конституцията – ние трябва максимално да ограничим властта и липсата на отчетност на главния прокурор, трябва да разделим ВСС на две, там трябва да има и представители на обществото, излъчени от НС, но не трябва да са мнозинство. Трябва да има закон за устройство на съдилищата, да ограничим възможността за злоупотреби със следствената тайна, за да ликвидираме възможността да съществуват фигурите на вечния обвиняващ и вечния обвиняем, които предполагат възникването на т.н. дела на трупчета", подчерта още Христо Иванов.

"Отстраняването на Гешев е една добра новина на трупчета. Длъжни сме накрая да произведем положителния резултат", каза още съпредседателят на ДБ.

От „Възраждане“ говориха за свободата на словото.

Според програмата депутатите ще продължат с второто четене на промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Те предвиждат да бъде закрита „Държавна петролна компания”. Законопроектът беше приет вчера на първо четене.

В петък е предвиден и редовният парламентарен контрол, на който за пръв път ще отговарят новоизбраните министри от редовното правителство.
БГНЕС/БТА