/ iStock/Getty Images
Планираните дейности по компонент 2 "Обучение" на мярката "Започвам работа" са насочени към безработни и неактивни лица с фокус върху хората в неравностойно положение. Ще им бъде предоставяно професионално ориентиране, кариерно консултиране и психологическа или друг вид подкрепа, съобразена с индивидуалните потребности. Очаква се 7000 души да бъдат обхванати, а 5600 участници да придобият професионална квалификация. Това се посочва в информация на сайта на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР). 

От днес до 1 септември може да се кандидатства по Компонент 2 „Обучение“. Допустим кандидат е единствено Агенцията по заетостта, която вече изпълнява дейностите по Компонент 1 „Активиране“ и Компонент 3 „Заетост“. Бюджетът на Компонент 2 е в размер на 42 млн. лв., от които 35 201 040 лв. от Европейския социален фонд + и 6 798 960 лв. национално съфинансиране, информират от ПРЧР.

По Компонент 2 ще бъдат предоставяни обучения чрез ваучери за придобиване или повишаване на професионалната квалификация, или за придобиване на ключови компетентности, с изключение на „Цифрова компетентност“. Обученията ще бъдат свързани с вече идентифицирани потребности от работна сила в съответния регион. За периода на обучението безработните и неактивни участници ще получават стипендия и средства за транспорт за всеки присъствен ден на занятията. След успешното полагане на изпит в края на обучението и получаването на сертификат, участникът ще бъде насочен към заетост, включително по Компонент 3 „Заетост“ по мярката „Започвам работа“ или по други мерки, подкрепени с европейско финансиране, съобщават още от ПРЧР.

Преди дни беше отворена за кандидатстване мярката „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“. С нея се цели повишаване качеството на живот и насърчаване на социалното включване на хората в неравностойно положение чрез интегрирана подкрепа и подобряване на достъпа им до пазара на труда.
Борислава Бабиновска/БТА