/ БГНЕС
Интензивен е трафикът по пътищата в страната в последния от почивните дни. Движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища у нас е ограничено от 14.00 до 20.00 часа.
 
Интензивен е трафикът по автомагистрала "Тракия" в посока София. Четири леки катастрофи образуваха сериозни задръствания, започващи около километър преди тунела "Траянови врата" и продължаващи до 43 км на магистралата. Най-сериозният пътен инцидент е верижна катастрофа между четири автомобила на първия подход към Ихтиман. Там движението е затруднено в момента, както и в първия от почивните дни. След 43 км на магистралата движението в посока София се осъществява нормално.
 
В редакцията на Дарик бяха получени редица сигнали за изпреварвания на недобросъвестни водачи в аварийните ленти на магистралите.

Шофьор на микробус загина на пътя Русе – Шумен
 
Между 50 000 и 100 000 автомобила се очаква да се приберат в столицата след Великденските празници, съобщи за „Фокус“ комисар Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция“ към СДВР. По думите му в следобедните часове се очаква засилване на трафика.
 
Интензивен е потокът от автомобили на входовете на столицата и по бул. „Цариградско шосе“, засега няма образувани колони.
 
За улеснение на трафика през Владая - по път Е-79 до 20.00 часа има две ленти за прибиращите се към София. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е автомагистрала "Люлин".
 
Поради катастрофа, при която са загинали трима души, временно бе ограничено движението по пътя Монтана - Враца. Движението бе възстановено малко след 15 ч.

Трима са загиналите в тежката катастрофа при Вършец

Два автомобила са катастрофирали на главен път Е-79 в близост до Полигона край Благоевград. По първоначални данни няма пострадали, нанесени са само материални щети. В района на инцидента се е образувала колона от автомобили, моторните превозни средства се пропускат в една лента.

Кога е най-натоварен трафикът на входовете на столицата?
 
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Калотина“, съобщиха от главна дирекция „Гранична полиция“.
 
Информацията за трафика на граничните пунктове е към 12.00 часа. На българо-македонската и българо-румънската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
 
От Агенция „Митници“ съобщиха, че са приключили успешно техническите процедури по модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) и системата вече работи на автоматичен режим. От 13.00 часа е възстановена автоматизираната обработка на пътни превозни средства в модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) по всички ГКПП и системите работят нормално.
 
Аварийната (ръчна) обработка е започнала в 20.00 часа на 8 април 2018 г. и било предварително планирано да продължи до 08.00 часа на 10 април 2018 г., но приключила предсрочно още по обед днес.
 
Техническите процедури били свързани с пренасяне на база данни към нов сървър.Периодът на извършване на техническите процедури бил избран след анализ на трафика, поради по-малкия брой преминаващи товарни автомобили през почивните дни. Оправдали се и предварителните очаквания техническите процедури да не се отразят на интензивния трафик на леки автомобили и автобуси.