/ БТА
Хаос на границата с Турция. Десетки камиони чакат часове наред заради спирането на работата на частната лаборатория за изследванията за пестициди на пункта „Капитан Андреево”.

Държавата обяви договора за наем на лабораторията за нищожен. Така пробите трябва да се изследват в София. Това води до дълго чакане.

На пункта пристигнаха представители на земеделското министерство и турското консулство, за да се срещнат с превозвачите.

„Лабораторните изследвания вече се правят в централната лаборатория в София. Уточнихме с колегите от турска страна оптимизиране на този процес, за да стане по-бързо. Надяваме се следващите няколко часа да го изпълним. Идеята е да се вземе пробата и те да чакат вътре в страната, за да няма струпване. Трябваше да координираме всичко това, обсъдихме множество предложения и предстои да ги изпълним“, заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

"Въпросът е кой е оптималният вариант. В момента имаме драстично намаляване на пратките от Турция, които подлежат на лабораторен контрол. Истината е, че трябва да вземем не повече от 20-30 пратки на ден и лаботаротията сама по себе си не представлява тясно място за митническия контрол и няма никакви проблеми в това отношение. Иначе обществената поръчка е готова за доставка на лабораторно оборудване тук. Лабораторният контрол тук ще бъде държавен, а не частен", посочи още той и допълни: „Досега една и съща фирма е извършвала всичко. Ние нямаме никакви претенции към дейността на оператора като такъв за управление на товар. Нека да остане да функционира, но заедно с още 3-4-5-10 други оператора, както е на всеки друг граничен пункт”.