Х. Мурутис: България да реши сега проблема с бежанците, за да не стане като в Гърция
Х. Мурутис: България да реши сега проблема с бежанците, за да не стане като в Гърция / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Х. Мурутис: България да реши сега проблема с бежанците, за да не стане като в Гърция
68692
Х. Мурутис: България да реши сега проблема с бежанците, за да не стане като в Гърция
  • Х. Мурутис: България да реши сега проблема с бежанците, за да не стане като в Гърция

Все се сещам за онази оптимистична теория за България.

Аз още съм оптимист, въпреки че повечето българи не са. Аз съм оптимист, защото мисля, че промените раждат новото. От кризите, в трудните времена хората се събуждат. И сега има ново поколение, хора, които са първо поколение след времето на комунизма, за това трябват 20-30 години. Това са хората, които са живели в чужбина, учили са в университети там. Има прекрасни българи в чужбина, аз ги срещам в европейските градове, в Америка. Стига да има желание и малка част от тях да се върнат в България и да управляват тази държава, според мен, всички тези хора ще носят новото, а новото означава знание как да живееш и да приложиш резултатите на една друга държава. Видяхме това по времето на Царя, имахме тази вълна, но се прекъсна.

Млади българи, учили и работили в чужбина?

Имахме развитие тогава. Вижте какво се случи - приемането в НАТО, ЕС. Оттогава имаме една малка дупка. Трябва намерим начин... Защо казвам ние? Защото аз съм част от България, живея тук, плащам данъци, тук гласувам.

Ти си най-оптимистичният българин. Според проучване се определяме като най-страдащата нация за поредна година.

За какво страдаме? Имаме един добър живот, не е богат живот, но добър. Трябват лидери, които да дадат посока и път на хората, за да знае народът накъде върви. В този момент народът не знае къде върви.

Безпътица и мъгла, в която изходът трудно се вижда.

Това е липсата на лидери. Няма, не са излезли достатъчно добри лидери, които ще дадат нова мечта на българския народ, за да може той да определи пътека и посока, заедно с лидера, и да знае, че върви в тази посока и очаква да получи това.

Гърция май успя да си намери лидерите, защото след като месеци подред не спирахме да говорим за кризата в Гърция, за тежкото състояние, Гърция тръгва, нещата се стабилизират.

Преди една година-година и половина всички говореха в Европа за излизане от еврозоната. Много хора още мислят, професионалисти, че това ще бъде един добър начин за развитие на икономиката. Но другата гледна точка е вътре(да остане Гърция) в еврозоната с огромни, много трудни промени. Никога друга държава на европейска територия, може би и в цял свят, за шест години няма такъв спад. Имаме спад на икономиката 20-22% за шест години. И говорим за времена, които не са както в България след промяна на системата, а нормални демократични времена. За първи път става това. И какво означава? Голяма безработица, много проблеми.

Безработица, много протести.

Да, защото хората не живеят добре. Голяма част от народа живее много трудно. Но всички вярват, че има изход и могат да се намерят тези сили в народа, които ще родят новото. Вече виждате, че протестите са много по-малко. И хората виждат, че няма друг изход, освен да работим в нова посока. Това е благодарение на правителството и благодарение на психиката на народа, който вярва, че не може да чака някакви мечти да паднат от небето. Трябва да работим в нови посоки. Аз говоря с много гърци, мои приятели и виждам, че гърците, които остават без работа, търсят нови възможности - някой иска да се заеме с нов бизнес, друг отива в чужбина да намери една нова пътека и така нататък. И съм изненадан как хората, които преди имаха добър живот, но останаха без нищо, вече намериха нови пътеки, отидоха в чужбина и правят чудеса. Има много такива примери. Радвам се да видя същото за българи. Защото обикновено това не се случва масово тук. И много пъти говоря на приятели, които мрънкат и казват "Това не става, другото не става, парите не падат от небето". Казвам им "Вижте, трябва сами да намерите начин да сложите вашите идеи на масата и да правите пари, да постигате успех с тези идеи". Това липсва в България.

Заговорихме за безпътицата, която в момента доминира у голяма част от българите като усещане. С това ли си обясняваш избуяването на популизма, национализма, неонацизма, тези настроения срещу бежанците?

Вижте, проблемите, които имаме с фашизма или с крайни системи, примерно с комунизма, който беше по същия начин едно такова движение, носят много кръв. Например ислямистите от държавите, които са много бедни. В арабските държави, където са богати, никой не се интересува от крайни радикални течения. Там няма да го видите това, но ще го видите в бедните държави. Същото виждаме, когато част от народа губи доверие - няма пари, няма други възможности. Те са много уязвими да се качат на влака на крайните идеи. Например ислямистите в тези държави, за които говорихме. И на нашите държави тук в Европа - крайни групички, течения. Например гърците не са фашисти, в това съм категоричен. Но "Златна зора" намери почва, дупка в системата и започнаха да говорят "срещу". Да се говори "срещу" е лесно, да говорят "за" е трудно. И много пъти с гръцки журналисти коментираме как ще излезем от тази ситуация. Виждам, че ситуацията не е лесна, защото в Гърция имаме и друг проблем, който се страхувам да не стане тук - идват много имигранти,заради Шенген. Колкото по-късно България влезе в Шенген, толкова по-добре ще бъде.

Трябва да сме щастливи, че не сме вътре?

Абсолютно, защото има граници, има повече контрол по границите. В Гърция влизат бежанци постоянно от морето, за съжаление, с помощта на Турция. Турция трябва да бъде наказана за тази ситуация. И тези хора търсят как да живеят, трябва да работят, нямат работа.

Започват да крадат?

Абсолютно. И ще видим днес, че по статистиката от последните 20 години има повече от 2 милиона бежанци в Гърция - пакистанци, афганистанци, сега сирийци, които идват от тези държави с проблеми, обикновено мюсюлмани.

Остават ли в Гърция или се насочват към други държави?

Те искат да тръгват към други държави, но проблемът е, че докато тръгнат, създават много проблеми, криминални дейности. Това е много сериозно, настройва хората срещу тях, и, разбира се, партиите като "Златна зора" набират популярност с тази вяра "Ние ще изчистим системата".

Видяхме солиден митинг пак в неделя?

3000 човека не беше солиден митинг. По телевизиите казват 20 000, но категорично ви казвам, че са по-малко. Колкото една държава има по-категорични лидери, които решават проблеми, тези хора нямат място. Какви са проблемите. В България ако не решат сега проблемите с бежанците, а това какво означава - да има много сериозна, силна структура и организация на границите.

Одобряваш ли тази телена ограда?

Одобрявам, разбира се. Ще видите, че в река Еврос (Марица), когато сложихме ограда, оттогава затвориха този път и не е активен вече за бежанците. Идват от морето, Фронтекс вече е много силна и става по-трудно. Това е едното, а другото е, че има много добра технология в Израел с евтини системи, която може да управлява границата с термосистеми, термокамери, които виждат...

И тук ги има.

Има технологии и не са скъпи. Трето, трябва голяма организация и сътрудничество с други държави. Гръцкият премиер Андонис Самарас го прави заедно с Малта, с Италия и Испания, защото проблемът е общ.

Имате общ интерес, общ проблем.

Имаме общ интерес и има технология, която е позната вече. Каквото правим ние в Гърция, това трябва да прави и България. И четвърто, трябва всички тези хора, които са дошли, да се върнат обратно. Ако ще остават тук и ако не го решат сега този проблем, тези хора ще търсят някои права. И в крайна сметка ще започнат да правят проблеми на по-бедните хора, по селата, защото няма да имат какво да ядат. Това ще го видим рано или късно със сигурност в България. Ако този проблем не го решим сега, той ще дойде както в Гърция. 70% в Гърция от затворниците са бежанци. Това са хора, които реално се занимават с криминална дейност и остават в затвора.

Няма как да гледаме само от едната страна на монетата. Определено идват и семейства, майки с деца, които бягат от ужасите на войната. В такъв момент ние не можем да изхвърлим тези хора.

Аз ще ви кажа, че само 10% бягат от ужасите на войната. Повечето имат една мечта - да дойдат в Европа. И плащат много големи суми за това. Как може да минават 1100 км в Турция, една държава, която има силна полиция, армия, а минават свободно 1100 км и излизат на другата граница. Това е политика на турската държава - да пръска в Европа имигранти от мюсюлманските страни и после тези проблеми са на нашите глави, да ги решаваме. Защото тези хора правят общества и после много по-лесно политически една държава, в която ислямът е основаната религия, може да ги контролира. Имаме този проблем и той е реален в цяла Европа.

Някой ще те хареса за националистическа платформа.

Не съм националист, но това е реална ситуация. Нито съм против някой, но те са много повече и растат много по-бързо от нас в Европа. Ако ние в семействата имаме по едно-две деца, там имат по седем. Това какво означава, че този проблем идва в Европа по този път, по тези стъпки. Ако не го спрем, утре ще имаме проблем в цяла Европа. България е много уязвима, защото има отрицателен прираст на населението. По-добре да дойде някой от Латинска Америка, които са християни, да живеят в България, или от Русия, Украйна, отколкото да идват тези хора, ако трябва да имаме увеличение на населението.

Въпросът е, че боят над бежанци на улицата или хора с малко по-различен цвят на кожата не е решение. Това е нечовешко - хванеш го и го пребиеш.

Не е човешко. Трябва да дадем много любов на хората, да им помагаме, но сега България е бедна държава, Европа е в криза, няма работа за хората. Виждате, че безработицата навсякъде е висока.

Аз те питах за действията на момчета скинхедс и други, които едва ли така разсъждават, само от гледна точка на бедността. Да не дава господ, вероятно вземат и от собствените си родители пари, хора с крайно мислене.

Тези хора са както хулиганите по стадионите, те са хора с много малко ум в главата, но те са хората на системата, която помага политиците да вземат решения. Например политиците са много щастливи, когато има такива движения и правят проблеми с бежанци или други групи. И после те на тази база вземат решение с чисти ръце казват: Вижте какво, имаме проблем в обществото и вече ще имаме решение, защото иначе това решение трябва да е...

Така ли действаше "Златна зора" в гръцката политика?

Мисля, че в гръцката политика имахме други големи проблеми, които не даваха възможност да решим проблема със "Златна зора". Говоря за кризата. Така че трябваше да се решат хиляди други проблеми, преди да стигнем до тях. Но това, което говорих с известен журналист и близък приятел, много пъти коментирахме, че това, което ще реши този проблем е развитието на икономиката, на обществото, да има работни места. Знаете, че когато в Гърция имаше работни места и икономиката вървеше добре, "Златна зора" имаше 0,001% подкрепа, нищо нямаше. Никой не става изведнъж фашист. Просто хората нямат избор, възможност да видят перспективата на нещата.

Казваш да не се боим от хора като отрядите от гвардиите на Расате, от единичните прояви, да не дава господ да се умножи това явление и да почнат побоища по улицата.

За мен решението е едно - сериозно правителство. И с помощта на другите партньори, на ЕС да се решат проблемите сега. Ако не се решат сега, ще станат по-големи, а те ражда и други проблеми в обществото.

"Златна зора" ще я обявят ли като неконституционна партия, чака ли се това?

В Гърция се опитват да намерят начин, но не е лесно юридически да стане това. После ще има избори и "Златна зора" ще има друго име, например ще стане "Златна дъга".

С днешна дата каква е подкрепата за нея?

Аз прочетох, че е около 8%. Но мисля, че ако имаме някакво развитие по въпроса с дълга и проблемите, очаквам в Гърция да има намаление на дълга, и това ще даде възможност част от парите, които плащаме сега за дълга, да влязат в икономиката. Ако влязат в икономиката и подпомогнат малко растежа и движението нагоре, това ще свали процентите на националистите.