Социалният министър с послание по повод 1 октомври - Деня на възрастните хора
Насърчаването на възрастните да са в добро здраве и активни е немислимо без повишаването на доходите. Затова усилията ни са към това, подкрепни от вас, социалните партньори, когато се търсеше решение за повишаване на доходите. Това заяви социалният министър Гълъб Донев преди старта на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод на 1 октомври - Денят на възрастните хора.

По думите му признак за цивилизованост и мерило за ръста на всяко общество е грижата и уважението към възрастните хора. "По-дългият човешки живот е демографска тенденция, която преобръща представата за остаряването. Днешният ден има и задачата да провокира разговор за политиките за възрастните. Насърчването на активния живот в добро здраве и участието във всяка сфера на обществения живот, което е приоритет, е немислимо без повишаването на доходите. Затова се търсеше трайно увеличение на доходите на възрастните", посочи още министърът на труда и социалната политика.

Социалният министър: Ще има увеличение на минималната работна заплата

"Предстоящото преизчисляване на пенсиите задава посока на действие на следващото редовно правителство, защото възрастните хора заслужават достойни и адекватни доходи. Ще добавя също, че правителството работи в качеството на услугите в общността и в домашна среда, които да подобрят живота и спокойствието на самотните хора", посочи още Донев.

Гълъб Донев: Разработва се целева мярка за подпомагане на транспорта

"Вместо декларации и обещания, да помислим за признателност към наши близки възрастни. Да изслушаме с благодарност историята, която съживява спомените. Всяко поколение е белязано от духа на своето време, но въпреки различията и трудностите е важно да останем свързани помежду си", призова той.

Дневният ред на заседанието включва социално-икономическите мерки във връзка с COVID-19 за запазване на заетостта. Ще се гледа запазването на мерките "Запази ме" и 60/40, за които са осигурени средства чрез актуализацията на бюджета за 2021 г.