/ БГНЕС, архив
Вицепремиерът Гълъб Донев обяви, че оперативно бързо ще се обявят добри решения в полза на работещите в мините и в енергетиката. Ще се търси решение за функционирането на ТЕЦ "Марица Изток - 2". Той участва в среща със синдикатите по темата в Министерския съвет.

По думите на вицепремиера предстои среща на синдикатите с КЕВР, на която ще бъдат допълнително обсъдени решенията, които ще послужат енергийната ни система в страната да
функционира нормално и без сривове.

От изявленията на лидерите на синдикатите стана известно, че централата ще продава на регулирания пазар, обсъжда се с какви точно количества ТЕЦ "Марица Изток - 2" да бъде включен , така че да не бъде заплашен да спре.

На среща с президента преди 10 дни синдикатите изразиха притеснения, че за следващия регулаторен период (1 юли 2021 - 1 юли 2022 г.) се предвижда четирите теца в комплекса "Марица Изток" да произвеждат половината от енергията, която дават сега - между 12 и 15 млн. мгвтч.

През миналата година ТЕЦ "Марица Изток - 2" е произвел за регулирания пазар 2,8 млн. мгвтч, а за следващата година се предвиждат едва 1 млн. мгвтч. Това е по-малко от мощността на един от блоковете му. В същото време КЕВР не признава разходите за регулиран пазар за изминал период и това влошава финансовото състояние на теца допълнително, смятат синдикатите.

Според тях, ако не се намери правилното решение, след няколко седмици ТЕЦ "Марица изток-2" е заплашен да спре. Те смятат , че намеренията за един милион мегаватчаса за регулаторния период - всъщност означават ТЕЦ-2 да работи на по-малко от един блок, половин блок - 110 или 120 мегавата средно месечно, което веднага отправя въпроса какво се случва с целия комплекс.
БТА