Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет новия посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Донев поздрави посланик Мертен за назначаването му в София и му пожела успешен и ползотворен мандат.

Премиерът подчерта отличните двустранни отношения и изрази увереност, че България и САЩ ще продължат да работят за допълнителното активизиране на традиционно добрия диалог и развитието на сътрудничеството във взаимен интерес. Премиерът припомни, че през тази година се навършват 120 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Министър-председателят даде висока оценка за подкрепата на САЩ за модернизацията на българските Въоръжени сили и придобиването на нови способности, както и за постигането на енергийна диверсификация на страната и региона.

В рамките на срещата премиерът Донев потвърди, че включването на България в Програмата за безвизово пътуване (VWP) остава основен приоритет за страната ни. Министър-председателят отбеляза също, че България разчита на подкрепата на САЩ в процеса на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също се срещна с новия посланик на САЩ в България. 

Народно събрание

Възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство и сътрудничество между България и САЩ обсъдиха по време на среща Росен Желязков и Н. Пр. Кенет Мертен.

Председателят на парламента и посланикът на САЩ разговаряха за възможностите за продължаване на енергийна диверсификация на страната – достъпа до втечнен природен газ, изграждането на междусистемни газови връзки, както и осигуряването на доставките на свежо ядрено гориво. Усилията на България за гарантиране на енергийната сигурност на региона на Балканите и цяла Европа бяха оценени високо.

Продължаването на модернизацията на българската армия, интеграцията на страните от Западните Балкани, укрепването на върховенството на закона и подкрепата за Украйна също бяха сред темите, които обсъдиха Росен Желязков и Н. Пр. Кенет Мертен. В рамките на срещата бе засегната и темата за включването на България в Програмата на САЩ (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания.