Кенет Мертен
Кенет Мертен / пресцентър, Посолство на САЩ в България

Утвърденият от Сената нов посланик на САЩ в България Кенет Мертен пристигна в България и се срещна със служителите на посолството в четвъръък. Това съобщиха от посолството на САЩ на страницата си във Facebook.

"Щастливи сме да го представим на своите приятели и съюзници в прекрасната България", допълниха още от посолството.

Кенет Мертен e с ранг кариерен министър в Държавния департамент на Съединените щати. Преди да бъде номиниран за посланик в България през юни 2022 г., г-н Мертен ръководи посолството на САЩ в Хаити като шарже д’афер в продължение на шест месеца. От януари 2019 г. до януари 2021 г. Кенет Мертен е главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към кабинета на генералния директор. От януари до октомври 2021 г. той изпълнява длъжността генерален директор на Външната дипломатическа служба.

Преди да се присъедини към Бюрото за глобално управление на таланти, Кенет Мертен служи в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо от август 2015 г. до януари 2019 г., като от януари до ноември 2017 г. той същевременно изпълнява длъжността главен заместник-помощник секретар, отговарящ за Хаити, Канада, Карибите и Службата за политика, планиране и координация в същото бюро.

Има две посланически назначения ‒ от 2012 г. до август 2015 г. е посланик на Съединените щати в Република Хърватия, а преди това е посланик на Съединените щати в Хаити от 2009 г. до юли 2012 г. Работил е и като заместник-изпълнителен секретар на държавния секретар на САЩ Клинтън и на държавния секретар Райс. През 2011 г. получава наградата „Райън К. Крокър“ за изключително лидерство в „експедиционната дипломация” [спешна дипломация с цел стабилизиране в зони на нестабилност или конфликти] за забележителния му принос след земетресението в Хаити през 2010 г.

Докато е посланик в Хаити г-н Мертен осъществява надзор над дейностите за оказване на незабавна помощ, предоставяна от правителството на Съединените щати на място след земетресението чрез присъствието на 8000 американски военнослужещи, както и на стотици други професионалисти, привлечени от множество американски държавни агенции, включително Агенцията за международно развитие. В дните след земетресението той ръководи и най-голямата евакуация на американски граждани след Втората световна война.