/ iStock
Гражданин на Косово е задържан на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Гюешево", съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София.

Мъжът, 57-годишен, е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Той се е намирал на граничния пункт в посока за излизане от България. При проверка на документите му е установено, че е той е обявен за международно издирване с цел арест и екстрадиция и спрямо него има издадена Европейска заповед за арест от съда в Бари, Италия.

Мъжът се издирва за провеждане на наказателно производство за подпомагане на незаконна миграция. За това престъпление в Италия е предвидено наказание до 16 години лишаване от свобода. Изготвена е експертна справка за представения от задържания паспорт. Документът за самоличност е истински и лицето от снимката в него е идентично с приносителя му, уточниха от прокуратурата.

Предстои Окръжна прокуратура – Кюстендил да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка "задържане под стража" спрямо чужденеца.Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Елица Иванова/БТА