/ Югозападно държавно предприятие
Пожар гори в планината над Берковица в близост до връх Ком, съобщи за БТА директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Монтана комисар Венцислав Райков.

Пожарът е пламнал около 21:00 ч. вчера, 18 октомври, в труднодостъпна местност в близост до връх Ком в Стара планина. В него са изгорели около 50 декара сухи треви и храсти. Екипите на РДПБЗН са успели да загасят пожара около полунощ, а тази сутрин той отново се разразил в близост до вече горелите площи.

Към момента гасенето продължава, на място има три екипа на пожарната и служители от горските стопанства в района. На труднодостъпните места, където не могат да излязат пожарните коли, се гаси и на ръка, добави комисар Райков.

При пожарите в Монтанско през това лято са изгорели 2488 декара гори и 117 хил. декара сухи треви и храсти. От началото на тази година пожарите в полетата в региона са 583, при 284 през миналата година. Пожарите в горска територия са 24 при три през 2023 година. Обслужените от пожарните команди в Монтана произшествия са 1300 при 1200 през миналата година. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Милена Островска/БТА