Глобата с фиш в трамвая е законна, реши ВАС
Глобата с фиш в трамвая е законна, реши ВАС / снимкa: Sofia Photo Agency

Глобата с фиш от 10 лв., която се налага на гратисчия в транспорта на София, след като е отказал да плати билет за нередовен пътник от 7 лв., е законосъобразна. Това е постановил тричленен състав на Върховния административен съд, научи Дарик.

С решението си висшите съдии отменят решението на Софийския административен съд от 25 февруари за незаконосъобразност на тази санкция за пътуване без билет.

Преди пет месеца Административният съд се мотивира, че контролът на нередовните пътници трябва да се осъществява по Закона за автомобилните превози, т.е от транспортния министър. В мотивите на ВАС от днес обаче се подчертава, че контрольорите в транспорта са "овластени и с правомощията по установяване на административно нарушение" и се явяват длъжностни лица за контрол и прилагане на общинската наредба за превоз с обществен транспорт, а министерският контрол не се отнасял за пътници, ползващи общински транспортни схеми.

ВАС потвърждава като непротиворечащи на закона още рекламните материали в градския транспорт, сроковете за обжалване на глоби и изискването на лични данни за преференциални поименни карти.