Главният мюфтия: Тероризмът няма религия, да се молим това да не се повтаря
Главният мюфтия: Тероризмът няма религия, да се молим това да не се повтаря / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Главният мюфтия: Тероризмът няма религия, да се молим това никога да не се повтаря
55398
Главният мюфтия: Тероризмът няма религия, да се молим това никога да не се повтаря
  • Главният мюфтия: Тероризмът няма религия, да се молим това никога да не се повтаря

По време на традиционната петъчна молитва в софийската джамия утре мюсюлманите ще отправят молитви за жертвите на вчерашния атентат, за бързо оздравяване на ранените и за това случилото се на летището в Бургас никога да не се повтаря. От Главното мюфтийство в България категорично осъдиха терора, като заявиха, че никоя религия не може да одобри подобен „варварски акт". Пред Дарик главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи заяви, че нито един български мюсюлманин не би извършил подобен акт и призова никой да не използва ситуацията за политически цели.

Атентатът е акт, от който всички сме потресени, заяви Мустафа Алиш Хаджи, който отбеляза, че случилото се идва точно в навечерието на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Главният мюфтия, подчерта че вероизповеданието не разделя хората, когато става въпрос за човешки живот. „Това идва да ни покаже, че тероризмът няма религия, няма етнос и не подбира жертвите. Категорично осъждаме този акт и се разграничаваме от това, че има възможност мюсюлмани от България да са участвали в него", заяви още главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Допълвайки, че е убеден в това, че целият български народ ще се противопостави на подобни разбирания и никой няма да участва в подобен акт.

Главният мюфтия се надява никой да не спекулира с атентата политически и да не прави опит да разделя религиите в страната. „Трябва да направим всички възможно разумът да надделее. Проблемите са проблеми на всички - дълбоко се надявам това нещо да не се случи, още повече политиците да не се опитват оттам да извадят някакви дивиденти", заяви Мустафа Алиш Хаджи.

„Става много страшно и много неприятно, когато религията започне да служи на политиката", подчерта той пред Дарик. И призова политиците да си вършат тяхната работа и религиозните водачи да вършат своята.

Висшето ръководство на вероизповеданието поддържа връзка с имама на якорудското село Юруково и с кметицата на селото, откъдето е загиналият българин при атентата - Мустафа Кьосов. Главният мюфтия смята да присъства на погребението на Кьосов, макар все още да не е ясно кога ще бъде то.

„В такъв един момент освен молитва нямаме какво да направим. Най-малкото, което можем да направим, е да бъдем до близките на загиналия, да дадем една морална подкрепа на тези хора. Те са загубили най-близкия си човек, който е отишъл да работи, да изкарва прехраната си по честен начин", посочи още главният мюфтия.

В петъчната молитва в софийската джамия мюсюлманите ще отправят молитва към Аллах да опрости тези, които са загинали и да даде скорошно оздравяване на ранените. „Аз призовавам всички да се помолим - никога, ама никога, това да не се повтаря!", каза още Мустафа Алиш Хаджи.