/ пресцентър, МВР
Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров разговаря с изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол в рамките на провеждащия се в Рим двудневен международен форум за правоприлагане, съобщи Министерството на вътрешните работи.

Форумът е посветен на предотвратяването на злоупотребите с финансови средства на ЕС в контекста на плановете за възстановяване на държавите членки. Във форума, домакинстван от Министерството на вътрешните работи на Италия и организиран съвместно с Европол, участва българска делегация, водена от главния секретар на МВР.

По време на разговора с г-жа Катрин де Бол главен комисар Тодоров открои като изключително важен и актуален въпроса за борбата със злоупотребите с финансови средства от ЕС.

"Разглеждаме това събитие като отлична възможност за установяване на обмен на добри практики на работно ниво", заяви той и подчерта установеното през годините ефективно сътрудничество с правоохранителната агенция на ЕС, като изтъкна готовността на българската страна за надграждане на партньорските отношения.

"България традиционно поддържа високо ниво на информационен обмен с Европол. Постарахме се в максимална степен да запазим този обем, въпреки ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19. Важно е да се гарантира, че агенцията ще продължи да изпълнява успешно основната си функция - подпомагане на държавите членки в трансгранични разследвания. Убеден съм, че ще продължим интензивните си контакти и ще се радвам да Ви посрещна в България при подходяща възможност", заяви главният секретар.