Гласуват новото правителство във вторник
Гласуват новото правителство във вторник / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев: Важно е бързо да сформираме работещо правителство
64195
Плевнелиев: Важно е бързо да сформираме работещо правителство
  • Плевнелиев: Важно е бързо да сформираме работещо правителство

На извънредно заседание на парламента във вторник ще се гласува новото правителство.

Лидерът на ДПС Лютви Местан е поискал това да стане още в началото на следващата седмица. Заради неотложен ангажимент на президента Росен Плевнелиев обаче извънредното заседание на Народното събрание ще се състои във вторник.

Консултации с четирите парламентарно представени партии се провеждат при президента Росен Плевнелиев.

В началото им държавният глава настоя за бързо сформиране на кабинет. От ДПС са предложили днес да бъдат връчени два мандата - на ГЕРБ, които декларираха, че ще го върнат и на БСП, които имат готовност да го вземат и да сформират правителство.

„Моят ангажимент е ясен, моето желание е само едно - колкото се може по-скоро България да има работещо правителство, което да си носи кръста и заедно с парламента да се коват закони", добави Плевнелиев.

От ДПС влязоха с настояване за връчване на 2 мандата а не един.

„Ние ще искаме от държавния глава днес да връчи не един, а два проучвателни мандата - първо на г-н Бойко Борисов, който ще удържи не само политическата, но и мъжката си дума, че ще върне проучвателният мандат. Той вече е неуспешен, предвид на заявените позиции и очакваме още днес държавният глава, след като получи обратно мандата от г-н Борисов, да покани г-н Сергей Станишев и г-н Пламен Орешарски за връчване на втория проучвателен мандат, който трябва да е успешен, защото това налага националният интерес на България", обясни Местан.

Атака повтори позициите си че няма да участва в кабинета „Орешарски":

„Ще следим обаче работата на всеки, който управлява и ще я подлагаме на критичен анализ. Вие ще сте първите, които ще разбирате за евентуални злоупотреби".

В 12:00 часа при президента за консултации дойдоха лидерът на БСП Сергей Станишев и номинираният за премиер Пламен Орешарски.

Те ще обсъдят както актуалната ситуация в страната, така и връчването на втория мандат на БСП за съставяне на правителство и настояха още днес президентът да даде втория проучвателен мандата на БСП, а следващата седмица вече да има действащо гласувано правителство.

„Имаме готовност да поемем мандата във всеки един момент, в който приключи връщането от г-н Борисов. Готови сме още днес. За това и ще настояваме", каза Станишев.

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски обясни, че му трябват ден-два за допълнителни консултации с членовете на бъдещия кабинет.