"Няма да оправдаем никой виновен и няма да обвиним никой невинен", гарантира главният прокурор
Прокуратурата ще си свърши работата, независимо от всички други, които не я вършат, това заяви главният прокурор Иван Гешев, който беше на посещение в столичния квартал "Факултета" след поредния случай на агресия и спор на пътя, при който почина таксиметров шофьор. Близки, роднини, приятели на мъжа и хора от квартала се събраха, за да получат отговор защо се случва всичко това и какво следва. 

Главният прокурор Иван Гешев във Факултета
БГНЕС

"Знам как се чувствате и по-скоро не знам, но предполагам. Не мога да ви обещая око за око, зъб за зъб, защото прокурорите и съдиите спазваме законите. 90% от това, което се случва в страната, е от това, което правят като некачествен продукт - законите. Това, обаче, което мога да ви кажа, е, че няма да оправдаем никой виновен и няма да обвиним никой невинен. Няма да направим разлика, независимо от това кой е починалият човек", обърна се към събралите се хора Гешев. 

Главният прокурор гарантира, че утре делото за загиналия шофьор ще бъде на специален надзор и ще се следи да няма никакви нарушения. "Ще се следи да не се прикрие някой, само защото има познати", допълни той. 

"Аз съм тук в знак на уважение и съпричастност с вашия гняв. Утре имам среща с организацията на таксиметровите шофьори", добави главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев във Факултета
БГНЕС


"Тук трябваше да бъдат някои политици, защото това, което виждаме с този бум на престъпността, е резултат от действията на някои, които се наричат политици", посочи Гешев пред хората и допълни: "Това не е работа на прокуратурата. За съжаление, прокуратурата не може да замести държавата, но все някой трябва нещо да направи".

"Аз съм работил тук, наблизо, над 10 години, знам какви са проблемите и с основание сте ядосани, не получавате еднаквост, равни права. По конституция всички сме равни. За съжаление, докато това не се промени, нищо няма да е наред в тази държава", каза още той.

"Бумът на престъпността не е резултат от вашите действия, не е резултат от действията на правоохранителните органи, а е резултат от това, което правят някои, които наричат себе си политици. Те казват, че го правят в името на хората, но това, което се случва, е резултат от някакви лични интереси, а цената плащате всички вие и хората в страната", посочи още главният прокурор пред събралите се хора.

„Аз съм тук, за да няма напрежение и да обясня на хората, че ще си свършим работата и да ги успокоя. Прокуратурата не е предизвикала този проблем с бума на престъпността. Проблемът е в някои, които наричат себе си политици. В тази една година направиха чистки, кадрови промени, за да се стигне до това ниво да не може да се разходиш в центъра без да се страхуваш, че някой ще те отнесе“, допълни Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев във Факултета
БГНЕС


"Явно с мен започва и с мен свършва съдебната реформа. 30 години всичко е наред, в един момент се е появил главен прокурор Гешев и като си тръгне, всичко ще се оправи", коментира той и добави, че парламентът отказва предложенията на прокуратурата и "резултатът го виждаме всички".

"Аз съм в някакво дежа вю, все едно се връщам 97-ма година, това ли ни харесва?! Прокуратурата ли е виновна?! Обяснете ми как точно, когато главният прокурор се махне и държавата ще цъфне – това значи, че някой иска да заеме определена позиция в личен, задкулисен или олигархичен интерес, или някакви дребни политически сметки, търгашество и не знам какво, тъжна работа“, отбеляза Иван Гешев.

Същевременно по-рано през деня близки и роднини на починалия таксиметров шофьор блокираха бул. "Константин Величков", недалеч от района, където е станал инцидентът. Преди това хората бяха на мястото, където почина шофьорът, и оставиха бели цветя. По случая е задържан млад мъж с криминални регистрации. Повдигнато му е и обвинение. Близките на починалия настояват за справедливост.