Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев / БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, свързани с финансовите интереси на Европейския съюз, съобщават от държавното обвинение.

Разследванията по тези престъпления са свързани с финансирането на изграждането на т. нар. къщи за гости.

Управляващите искат регистрация на имотите от Airbnb и другите платформи

Иван Гешев е дал указания на административните ръководители на апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно производство да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ на първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

Пет къщи за гости във Варненско с наложени санкции от Държавен фонд „Земеделие“

По разпореждане на главния прокурор от април 2019г. стартираха проверки за общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз.

Към настоящия момент на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава.

Едва 23 от 253 къщи за гости са изрядни (ВИДЕО)

Най-много са тези в Софийска градска прокуратура – 11. В Окръжна прокуратурата-Монтана са 3, Велико Търново-2 и по едно в окръжните прокуратури на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Плевен, Силистра и Варна.

По всички останали случаи продължава извършването на проверки, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на Република България.

Александър Манолев отива на съд заради къщата за гости край Сандански

От държавното обвинение уверяват, че главният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за този тип престъпления.