Александър Манолев
Александър Манолев / БГНЕС, архив
Окръжна прокуратура-Благоевград внесе в съда обвинителния акт срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев и 25-годишната Ана Димитрова, чиито имена се забъркаха в скандала с къщите за гости.

Пет града „на прицел“ за измами със средства от европейски фондове

Двамата са подведени под наказателна отговорност заради представянето на неверни сведения с цел неправомерно получаване на средства от европейски фондове.

Държавата проверява всички къщи за гости, съставени са актове за над 10 млн. лева

Обвинителният акт срещу двамата е внесен днес - пет месеца след започване на досъдебно производство по разследвания случай за къщата за гости в Сандански. Към момента спрямо тях са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“. За Димитрова тя е 2 000 лева, а за Манолев – 100 000 лева.

Обвинението на Манолев е за подбудителство и помагачество, а Димитрова е конкретният извършител.

Уволнената зам.-директорка отрича да има общо с къщата за гости в Юндола

Прокуратурата посочва, че обвиняемият Манолев умишлено склонил Ана Димитрова за извършване на престъплението. Освен това той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. Също така е осигурил и счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради нефункциониращата по предназначение къща за гости, както и земеделска земя за регистрацията на обвиняемата като земеделски производител.

Манолев е осигурил дори и строителните материали за изграждането на къщата, посочва още прокуратурата.

ЕК отказа коментар по случая с българските къщи за гости

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.