имот
имот / iStock/Getty Images
Апартаменти и стаи, които не са регистрирани според действия Закон за туризма, няма да могат да бъдат отдавани под нам чрез платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Facebook и други.

Това предвиждат законовите промени, внесени от Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов („Обединени патриоти“/НФСБ) между двете четения в Закона за държавния бюджет за 2020 година.

Глоби за стаите под наем в онлайн платформите, какво означава това за туристите?

„Промените, които правим, касаят единствено и само онлайн платформите, чрез които се продават хотелски настанявания в апартаменти и стаи за гости. Единствената цел на тези промени е всички тези хора да си плащат данъците, като останалите“, обясни днес пред журналисти Стоянова, която е и председател на бюджетната комисия в парламента.

Тя е категорична, че новите текстове не отежняват бизнеса, нито пък спират онлайн платформи да оперират на българския пазар. Според нея единствената им цел е имотите, чрез които се осъществява този вид бизнес, да бъдат вписани в Националния регистър на местата за настаняване, а собствениците им да си плащат данъците. Според готвените промени обектите, отдавани под наем, няма да подлежат на категоризация.

Борисов: България е атрактивна дестинация за инвестиции (СНИМКИ)

На въпроса дали новите текстове са лобистки, в интерес на хотелиерите, Менда Стоянова отговори: „Винаги ще има такива обвинения. Аз мога да потвърдя, че както обикновено аз внасям само лобистки текстове за бюджета“.

Колегата ѝ Валери Симеонов също коментира темата, както и обсъжданата в обществено пространство информация, че като собственик на хотели той е поставен в конфликт на интереси, внасяйки подобни текстове.

Ангелкова отчете трудна година за туризма, но с много добри резултати

„Става въпрос за манипулация и оклеветяване. Аз не съм собственик на нито един хотел, нито на стая за гости. Второ – фирмата, която управлявах допреди 4 години, е собственик на два хотела. Единият е в Златоград, а другият – в Малко Търново. Няма особен наплив на отдаване на апартаменти или стаи за гости там“, обясни Симеонов.

Пет къщи за гости във Варненско с наложени санкции от Държавен фонд „Земеделие“

Според него подобни обекта за настаняване са почти изцяло в „сивия бизнес“ и не плащат „нито една стотинка“ данъци, за разлика от всички други, регистрирани по Търговския закон. „Идеята на внесените промени е да се ограничи незаконното извършване на търговска дейност, което създава неравностойност между тези, които са регистрирани и са ощетени от паралелната услуга“, аргументира се той.

Едва 23 от 253 къщи за гости са изрядни (ВИДЕО)​​​​​​​

Опозицията обаче изрази несъгласие с готвените промени.

„Винаги, когато нещо се мисли в последния момент и се „вкарва на пожар“, се оказва грешно. Това, което се опитват да направят Валери Симеонов и Менда Стоянова също е грешно. Вярно е, че всеки, който оперира на пазара в България е задължен да плаща данъци. Вярно е и това, че огромна част от тези апартаменти са в „сивия сектор“, което е нелоялна конкуренция на хотелите, които плащат заплати, осигуровки и данъци. Но начинът, по който го предлагат колегите – чрез категоризация на тези апартаменти, няма да се случи“, смята Христо Проданов от БСП.

Според него най-лесният начин да се постигне видим ефект е като се наложи патентен данък на броя легла в отдаваните под наем апартаменти.