Управляващи предлагат нерегламентираното отдаване на стаи да се санкционира. Те искат и категоризация за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации, като Booking, Airbnb и дори социалната мрежа Facebook. 

На наказание ще подлежат и отдаващите имот, и онлайн платформите, ако позволят при тях да се появят некатегоризирани места за настаняване в България. Санкциите започват от 500 и стигат до 10 000 лева.

„Турбулентен" туристически сезон 2019 - впечатляващ спад на туристите от Германия и Русия

„Не смятам, че сме сериозен опонент на хотелиерите. Опасенията във връзка с внесените промени са няколко. Първо, тези предложения са доста недомислени – да има рецепция, табели, ценоразпис. В Закона се пояснява, че тези изисквания са за хотелите, а ние предлагаме съвсем различен продукт. Трябва да има някакъв вид регламент на тази дейност, но той трябва да е съобразен с различните характеристики на платформите”, заяви в ефира на NOVA Борис Павлов, управител на фирма за краткосрочно отдаване на имоти.

Борисов: България е атрактивна дестинация за инвестиции (СНИМКИ)
 
„Подкрепяме споделената икономика, дигиталната трансформация в туризма. Всички предлагания от електронните платформи трябва да бъдат интегрирани към системата за единна туристическа информация. Това ще позволи на компетентните органи да следят кой и къде се настанява”, заяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.
 
NOVA