Димитър Аврамов
Димитър Аврамов / DarikNews.bg, архив
Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 48-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Д.А. Справка в регистъра показва, че става въпрос за народният представител от ДПС Димитър Аврамов.

Депутатът вече е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер.

Депутатът от ДПС, разследван за търговия с влияние, се отказа от имунитета си

С определение от 17.10.2022 г. Софийски градски съд спря наказателното производство срещу него поради придобиване на депутатски имунитет.

Депутатът е подсъдим за търговия с влияние.

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на депутата.

Съдебното дело се води за това, че той и двама негови помагачи в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността „Тировец” в землището на гр. Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция „Земеделие“ в гр. Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана.