Георги Кадиев и Пламен Орешарски дадоха показания по делото „Мургина
Георги Кадиев и Пламен Орешарски дадоха показания по делото „Мургина / БГНЕС
Георги Кадиев и Пламен Орешарски дадоха показания по делото „Мургина"
33070
Георги Кадиев и Пламен Орешарски дадоха показания по делото „Мургина"
  • Георги Кадиев и Пламен Орешарски дадоха показания по делото „Мургина"

Бившият министър на финансите Пламен Орешарски и неговият някогашен заместник Георги Кадиев се явиха като свидетели по делото срещу бившия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина. Според показанията на Кадиев политическият натиск върху данъчната система е съществувал винаги, като той дори е бил оказван и върху бившия министър Орешарски.

По думите на Кадиев срещу Пламен Орешарски е оказван политически натиск за уволняването на бившата териториална директорка на НАП-Силистра Милена Цолчовска от системата. Цолчовска е частен обвинител по процеса.

Георги Кадиев: „В случая с НАП-Силистра беше оказан натиск върху териториалния директор на НАП или да си подаде оставката, или да подаде молба за преместване във Варна с цел спиране на ревизиите на четири фирми, които към онзи момент бяха собственост на политическия лидер на ДПС в областта. Всеки един народен представител, от която и да е партия, в момента, в който го изберат, решава, че той трябва да започне да кадрува във всички възможни системи, като се започне от горското стопанство и се стигне до НАП".

Самият Орешарски отрече да му е бил оказван натиск. В показанията си пред съда той каза, че Георги Кадиев като негов заместник е искал постоянно оставката на шефката на Цолчовска - подсъдимата Мария Мургина.

Пламен Орешарски: „Работата на съда е да прецени има ли вина, няма ли, каква е вината и да се произнесе. Всичко, което е трябвало да направя съм направил и това е видно от документацията".

На Мургина са повдигнати четири обвинения - две за престъпления по служба, за принуда на данъчен служител и за потвърждаване на неистина в декларацията й пред Сметната палата.