След шпионския скандал България изгони двама представители на руското посолство в София
Спецсъдът остави под домашен арест генерала от резерва, обвинен за шпионаж в полза на Русия, съобщиха от обвинението.

Домашен арест за генерала от резерва, обвинен в шпионаж в полза на Русия

Определената от съда мярка на генерала остава в сила, след като не бе обжалвана от него и защитата му в законоустановения срок.

На 2 март висшият военен от резерва бе задържан и привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда държава, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

На 3 март в закрито съдебно заседание, съдът прие, че в кориците на делото са налице достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към вмененото му престъпно деяние, и определи втората по тежест мярка за процесуална принуда, отчитайки здравословното му състояние.

Арестуват български генерал от резерва за шпионаж в полза на Русия

В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация, отнасяща се до НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на България и ги е предавал на служител в чужда дипломатическа мисия - съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.

Припомняме, че първоначално той беше задържан за 72 часа, тъй като според спецпрокуратура е събирал класифицирана информация за вътрешнопартийния живот в България, която предавал на руски дипломати. 

След шпионския скандал България изгони двама представители на руското посолство в София, а от Москва заявиха, че запазват правото си на реципрочни мерки.