/ IStock
Специализираната прокуратура и ДАНС провеждат разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, става известно от публикация на главния прокурор Иван Гешев в социалната мрежа.

Спецсъдът гледа делото срещу Николай Малинов за шпионаж (СНИМКИ)

"Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на Република България", пише главният прокурор.  Той допълва, че се надява политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи.

Последното знаково дело за шпионаж в полза на Русия беше срещу Николай Малинов, председател на Движение "Русофили.".

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, съобщиха от прокуратурата.

Българският гражданин е генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО за координация и предаване на информацията - руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София.

Установено е, че от 2016 г. до настоящия момент той се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна.

Той ще бъде разследван за прикритие на неправомерната дейност: конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Провеждат се претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на генерала.

СП е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.