Теодора Генчовска
Теодора Генчовска / БГНЕС
Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва в редовното мартенско заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС  в Брюксел. Европейските външни министри обсъдиха последните развития на руската военна агресия срещу Украйна, в т.ч. бъдещите действия за ЕС и възможности за засилване на подкрепата за Украйна, ситуацията в Мали и Етиопия. Те разговаряха с външния министър на Република Молдова Нику Попеску и подробно дискутираха ситуацията в страната в контекста на войната в Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

„Категорично осъждаме военните действия на Русия срещу Украйна и жестоките руски бомбардировки по цивилни обекти, в т.ч. жилищни сгради, училища, детски градини и болници“, заяви министър Теодора Генчовска по време на дискусията. Тя отбеляза значението на всеобхватните санкции срещу режима в Москва, които намаляват ресурсите на агресора. Подчертана бе необходимостта от активна борба с руската дезинформация и продължаване на дипломатическите контакти с трети държави, с акцент страните от Западните Балкани. 

Генчовска: ЕС и НАТО са обединени, както никога преди  

Пред молдовския си колега министрите на държавите членки подчертаха пълната подкрепа на ЕС за териториалната цялост и суверенитет на Република Молдова. „Република Молдова се намира в много трудна ситуация, заради руската военна агресия срещу Украйна. Страната  приема хиляди бежанци и се нуждае от нашата подкрепа и солидарност“, изтъкна първият български дипломат.

„България е убеден и последователен поддръжник на европейската перспектива за Кишинев, при спазване на съществуващите процедури“, допълни тя.

В рамките на съвместната сесия на министрите на външните работи и отбраната, посветена на Стратегическия компас, министрите Теодора Генчовска и Драгомир Заков подчертаха променената геостратегическа среда в резултат от руската военна агресия срещу Украйна. "ЕС трябва да е по-добре подготвен и екипиран, за да може да даде адекватен отговор на променените по обем и вид заплахи.", подчерта първият български дипломат и посочи, че по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство с НАТО е от огромно значение. Съвместната сесия на външните и военните министри на ЕС прие проекта на Стратегическия компас, който предстои да бъде одобрен от Европейския съвет по-късно тази седмица.
 
В рамките на Съвет "Външни работи" министър Генчовска участва в работна вечеря, посветена на европейската перспектива на Украйна, както и в работна закуска на външните министри на ДЧЕС с техния колега от Република Северна Македония Буяр Османи.

„България високо оценява присъединяването на държави кандидатки от Западните Балкани към санкциите на ЕС срещу Руската федерация. Това е показател за европейските ценности, които тези държави споделят “, отбеляза министър Теодора Генчовска.