ГДБОП преброи 400 престъпни групи с над 2000 членове
ГДБОП преброи 400 престъпни групи с над 2000 членове / БГНЕС

Около 400 организирани престъпни групи с над 2000 членове са установили от ГДБОП у нас в края на миналата година. Това каза директорът на ГДБОП-МВР главен комисар Ивайло Спиридонов.

Точните цифри ще са ясни, след като минат отчетите за миналата година на дирекцията. "Организираните престъпни групи не са строго определена цифра, всеки ден се менят. Едни са елиминирани от структурите, които са ангажирани в държавата да противодействат на престъпността, други сами по себе си се разпадат. Затова тази цифра ще намалява и ще се увеличава във времето. В края на миналата година беше установена цифрата около 400 групи с над 2000 участници в тях, така че в средата на тази година е възможно да намалеят или пък да се увеличат още повече", посочи Спиридонов.

В края на декември той съобщи, че 280 организирани престъпни групи с 1200 членове функционират на територията на България. Данните са били за установените в средата на миналата година.

Разбиха организирана престъпна група при спецакция на ГДБОП

Днес разследващите дадоха брифинг, за да съобщят за разбиване на две организирани престъпни групи. Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов определи като успешни двете реализации.

На 18 януари е неутрализирана престъпна група, която действала на територията на област Варна. "Задържани са общо 18 лица. Работата по процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност на тази група продължава и към момента", каза главният секретар. Повдигнати са обвинения на 8 души до момента.

Втората разбита схема е била за трафик на наркотици и огнестрелния оръжия. Действала е на териториите на областите Хасково, Пловдив и София. При акцията има задържани 11 души, до момента са обвинени 8 от тях.

"При тази реализация има иззети и внушително количество веществени доказателства - 5 пистолета, 3 пушки, множество заготовки и части за огнестрелни оръжия", поясни главният секретар на МВР.

Източник: БГНЕС