ГДБОП пак претърсва офиси на Дамбовците
ГДБОП пак претърсва офиси на Дамбовците / Sofia Photo Agency

Барети и служители на ГДБОП претърсваха офисите на братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците. Засилено беше полицейското присъствие около офисите на братята в „Кремиковци".

За трети път няма съдебно разрешение за обиските в офисите на братята Пламен и Йордан Стоянови /Дамбовците/. Това съобщи пред журналисти защитникът им Людмил Рангелов, цитиран от БТА.

По-рано днес МВР проведе операция в офисите на фирма "Екометал инженеринг" ЕООД в квартал "Кремиковци". По думите на адвокат Рангелов, съдейки по техниката им, полицаите са търсили оръжие и взривове. Той заяви, че клиентите му нямат отношение към престъпната група, за която говори прокуратурата. Рангелов посочи, че поради тази причина съдът им е определил мерки за неотклонение "подписка". Адвокатът каза, че не изключва нови обиски на МВР, тъй като според него това е начин за "нечие себедоказване". Людмил Рангелов заяви, че не е бил свидетел досега на обиски с толкова много участници и без ясна цел.

На въпрос дали действията на полицията могат да станат основание за бъдещо дело срещу държавата адвокатът отговори положително, тъй като по думите му "Екометал инженеринг" ЕООД е сериозна фирма със сериозни обороти, които сега не се осъществяват. Той посочи, че не се опасява, че полицията може да намери нещо. "Това, което сега го няма - го няма, но дали нещо няма да дойде, аз не мога да знам", добави адвокат Рангелов.

Пламен Стоянов посочи пред журналисти, че е изпратил писмо до Министерството на икономиката и енергетиката, в което е предложил оздравителен план за комбината "Кремиковци". От ведомството не са обърнали внимание на предложението, каза още той.

В отговор на въпрос дали е свързан с източването на "Кремиковци", Стоянов каза: "Ние сме инвеститори, защо да го източваме". Според Стоянов срещу него и брат му  работят отделни частни интереси на "малки плагиати". Бизнесменът заяви, че не е против МВР да си върши работата, а е против "целия този стрес". Пламен Стоянов посочи, че се притеснява за децата си.

Той каза още, че не знае дали Алексей Петров е имал офиси в Кремиковци. Стоянов заяви, че никога никой не е знаел, че Петров охранява дружеството.

Това е вторият обиск в офисите на двамата братя. Късно снощи барети и служители на ГДБОП извършиха оглед в офисите. Това стана само часове след като Дамбовците бяха освободени от Апелативния съд с мярка "подписка".