Газовите пистолети ще бъдат регистрирани в МВР
Газовите пистолети ще бъдат регистрирани в МВР / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Притежателите на неогнестрелно оръжие като газов пистолет и пневматична пушка ще бъдат задължени да го декларират в МВР до една седмица след закупуването му. Това предвижда законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, приет на днешното правителствено заседание.

Законът регламентира производството и търговията с огнестрелно и неогнестрелно оръжие, които ще се извършват след получено разрешение от МВР. Според документа разрешението за производство ще бъде безсрочно, а търговците трябва да го подменят на 5 години.

Законът задължава търговците да уведомяват МВР за всяко продадено оръжие или изделие, а производителите ще бъдат длъжни да маркират всички продукти със специална маркировка.

Хората, които в момента притежават неогнестрелно оръжие, се задължават в срок до една година от приемането на закона да го декларират пред началник на районното управление на МВР според местонахождението на обекта. Неизпълнението на това задължение ще бъде наказвано с глоба от 2000 лева или имуществена санкция от 10 хиляди лева.