Гаражът на НС под ключ в разгара на кампанията
Гаражът на НС под ключ в разгара на кампанията / БГНЕС, архив

Автопаркът на Народното събрание ще остане заключен в разгара на предизборната кампания и депутатите няма да могат да кръстосват страната с лимузините в този период.

Това ще залегне в решението, с което парламентът ще излезе в двуседмична ваканция преди президентския вот, съобщи зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който в момента е и титуляр на институцията, след като Цецка Цачева се впусна в надпреварата за "Дондуков" 2.

Проектът на решение ще бъде обсъден на председателския съвет, след което ще се гласува и в пленарната зала, допълва "Монитор".

Депутатите си гласуват извънредна ваканция

Главчев припомни, че затварянето на гаража в период на предизборна ваканция на Народното събрание е било практика и през последните три години, в които имаше вот - парламентарен или за местна власт.

Освен това Изборният кодекс също забранява безплатното използване в предизборната надпревара на публичен ресурс, каквито са парламентарните коли, наред със сградите, бюджетните средства и трудът на чиновниците.

От депутатите само Цецка Цачева, Пламен Манушев, Красимир Каракачанов, Явор Нотев и Велизар Енчев са реални кандидати за президент, но народните представители масово са ангажирани с кампанията по места. В двете седмици преди изборите обаче те ще трябва да използват или личен, или партиен ресурс, за да обикалят и агитират.