COVID-19
COVID-19 / iStock/Getty Images
Българите са разделени по темата с „ваксинационните паспорти“
Близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали коронавируса или са се ваксинирали с две дози.

Това показват данни на "Галъп интернешънъл" от изследване сред 1000 души в периода 18-24 март 2021 г. от регулярната изследователската програма съвместно с туристическата индустрия.

Около 1.4 милиона българи са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година. 1.2 милиона души пък са отложили планове за чужбина - това е равносметката от последните дванадесет месеца у нас, белязани изцяло от COVID-19.

И още от резултатите: Близо половината от планиращите пътуване или почивка в чужбина в идните месеци, биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от планиращите пътуване в България обаче биха отложили. Изводите показват, че страната ни се възприема като по-безопасна дестинация. 29 на сто от попитаните твърдят, че с коронавируса са преоткрили страната като добро място за туризъм.

Общо 1.5 милиона българи планират море през предстоящия летен туристически сезон. Близо милион души смятат да почиват на планина. Над 300 хиляди българи ще предпочетат спа туризъм през лятната си отпуска. Около 200 хиляди души планират екскурзия сред природни и културни забележителности и т.н.

Като цяло изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи.

Оказва се, например, че заради COVID-19, мнозина вече споделят интерес към местата за почивка с по-малко хора. 63 на сто твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34 процента не изпитват такива притеснения

Галъп интернешънъл

Според данните 73 на сто от българите биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26 на сто от попитаните нямат такъв проблем.

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т.нар. "ваксинационни паспорти" или "зелени сертификати": 50 на сто от попитаните по-скоро са съгласни, 43 процента обаче са против.

Галъп интернешънъл

Изследването е проведено в периода 18-24.03.2021 г. Абсолютната максимална грешка е ±3.1% при 50% дялове.