/ БГНЕС
"Внезапно ни напусна доц. д-р Марин Бодаков. Загубихме любим колега и приятел, великолепен поет, проникновен литературовед, литературен критик и журналист, незаменим наставник на поколения млади поети, писатели, журналисти и книгоиздатели. И преди всичко - един от най-добрите хора, които познавахме". Това се посочва в съобщение до БТА на ръководството на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Почина Марин Бодаков

Марин Бодаков е роден на 28 април 1971 година във Велико Търново. През 1994 година завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1997 до 2000 година работи в списание "Български месечник". От 2000 година до спирането му е редактор за литература във вестник "Култура". Придобива докторска степен през 2014 година с дисертация на тема "Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на 20 век. Проблеми на критическата авторефлексия".

Автор е на монографиите "Кой "уби" критиката. Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на ХХ век" /2019/ и "Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски" /2020/, на осем награждавани стихосбирки и стотици статии, рецензии и интервюта в културните медии. Дългогодишен преподавател по жанрове в печата, публицистика и художествена критика в катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски".

"За студентите, преподавателите, колегите, за българските медии и култура тази загуба е непрежалима. Изказваме най-дълбоки съболезнования на семейството и близките", се посочва в съощението.
БТА