Френски екип ще извърши детска бъбречна трансплантация
Френски екип ще извърши детска бъбречна трансплантация / netinfo
Бъбречна трансплантация на 6-годишно момче от жив донор осъществяват специалисти от „Пирогов” и Университетската болница по педиатрия, съвместно със свои френски колеги от френската болница „Робер Дебре”. Операцията е в рамките на Програмата за научно сътрудничество в областта на медицината между България и Франция.

Детето е на хемодиализа от една година. Причината за това е, че има вродена аномалия – родило се е само с един бъбрек, а той е недоразвит. Донор е бащата на момчето и се очаква да има съвместимост около 50%. Това е третата детска бъбречна трансплантация, извършена в „Пирогов”, съвместно с френски специалисти. От подобна операция в момента имат нужда 18 деца под осемнадесетгодишна възраст.

Проектът е от преди три години, а неговата цел е да се създаде в България екип от специалисти, който да може да извършва сам подобни трансплантации.

Според нова наредба на Министерството на здравеопазването, за трансплантациите ще бъдат отделяни повече средства, отколкото досега. Така за извършването на една бъбречна трансплантация на дете ще бъдат отделяни 20 000 лева. Отделно ще има и пари за следоперационното лечение. От сумата за операцията до 40% ще бъдат за работата на специалистите. Възнаграждението ще бъде определяно съгласно договор, сключен между лечебното заведение и Министерството на здравеопазването. Функцията на изпълнителната Агенция по трансплантациите ще бъде да определи дали лечебното заведение може да покрие критериите, за да се извърши там трансплантация.

Същевременно във Франция за една бъбречна трансплантация на дете държавата отделя 60 000 евро, и тази сума е по-малка отколкото годишната сума за диализа. Във Франция годишно се извършват 80-90 бъбречни трансплантации на деца.