Фалшив сигнал до 112: Обаждане за бебе с гърч, на място лекарите намират мъж с температура

51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това заварват екипи от Спешна помощ в София, след като отиват на адрес, подаден до спешния телефон 112. Оказва се, че случаят е един от хиляди подобни, при които лекарите са длъжни да отговорят на фалшив сигнал, докато други пациенти в тежко състояние чакат за помощ, посочва NOVA.
 
Спешните екипи, които обгрижват цяла София и областта, са около 30 на ден. Те трябва покрият средно няколкостотин повиквания. В същото време 60-70 % от сигналите се оказват фалшиви.

Втори живот: Български лекари спасиха пациент с почти спряло сърце

 
Сигналът за мъжа с температура е приет от Адриана Галева, която работи в столичния спешен център от 39 години. Малко след това имаше и второ обаждане. Казах, че температурите не са за спешните медици, а за личните лекари и няма да изпратим линейка. Около 10 минути по-късно следва обаждане за 2-месечно бебе в гърч. Колежката го записва“, разказа тя.
 
В тази ситуация повикването е спешно и медиците са на адреса за 7 минути. Само че не откриват бебе.
 
Имената са същите, но не е на два месеца, а е на 51 години… Абсолютно нищо животоопасно. Фелдшерката връща вирусна инфекция и казва, че не се касае за бебе, а за мъж на 51 години, явно са ни излъгали, за да отидем”, обясни Адриана Галева.

Акушер-гинеколог: Ние не сме убийци, но не сме и богове
 
Според член 326 от Наказателния кодекс, всеки, който предава неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до 2 години. Ако е имало и потърпевши от фалшивите сигнали, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 500 до 2000 лева. Санкции са предвидени и в закона за телефон 112.
 
„Въпросът е да се прилага този закон, има го, разписано е”, казва д-р Румен Христов.
 
„Обслужвайки такива пациенти, в същото време има наши пациенти, които страдат и чакат със сериозни оплаквания, когато се касае за трайно инвалидизиране, за загуба на живот, за трагични неща“, каза още д-р Христов.
 
Спешните медици пресмятат, че ако няма подвеждащи сигнали, ще могат да покриват в рамките на 8 минути всички наистина спешни случаи.
nova.bg