Факих: Не Хизбула води нападенията
Факих: Не Хизбула води нападенията / netinfo

Като геноцид определи израелските удари над Ливан говорителят на ливанската общност в България доктор Факих.

Според Факих отвлечените арабски войници са били прибрани и трябвало да бъдат разменени. "Който иска двама войници, няма хаотично да удря навсякъде", заяви говорителят. "Ливанската армия се включи, защото има нападения срещу нейната територия. Не "Хизбула" води нападенията", заяви Факих.

Основният болен въпрос сега е за създаване на единен народ. На масата на преговорите не се сяда с предварителни уговорки. Въпросът е да не бъдат наложени отгоре тези неща, а да се даде право на палестинския народ, казва още говорителят на ливанската общност в България.

Ръководителят на Посолството на Израел в България, Ури Резник определи като война положението в Ливан. Ливанското правителство не е цел на Израел, каза той.

Устава на ООН угласява правото на всяка държава да защитава себе си. Наистина всичко тябва да се направи, за да се избегнат излишни жертви, допълни Резник.

ООН и Червения Кръст предоставяят необходимта хуманитарната помощ. Ракетите, ударили Хайфа са ирански, каза още заместник-ръководителят.