/ iStock/Getty Images
България е с най-евтиния алкохол, тютюневи изделия и дрехи
Равнищата на цените на стоките и услугите, на базата на които се формират крайните потребителски разходи на домакинствата, се различават значително в страните от Европейския съюз през 2022 г., отчита Евростат, предаде pariteni.bg.

Най-високи ценови равнища през миналата година са отчетени в Ирландия (146 на сто спрямо средното ниво за ЕС), Дания (145 на сто) и Люксембург (137 на сто). 

Същевременно най-ниски ценови равнища през 2022 г. са регистрирани в Румъния (58 на сто), България (59 на сто от средното ниво за ЕС) и Полша (62 на сто). 

България е с най-евтиния алкохол, тютюневи изделия и дрехи, сочат данните на Евростат.

Най-значителна разлика в страните от ЕС е отчетена през миналата година при средните цени на алкохола и тютюневите изделия. Най-ниските им нива са регистрирани в България (66 на сто от средното ниво за ЕС), следвана от Полша (73 на сто) и Унгария (78 на сто).

Поредно рязко поскъпване: Колко струват основните продукти у нас и в Европа

Най-скъпи са били алкохолът и тютюневите изделия в Ирландия (216 на сто от средното ниво за ЕС), Финландия (174 на сто) и Дания (138 на сто).

Съществената разлика в средните цени на тези продукти се дължи предимно на различните акцизни ставки, с които те се облагат в страните от Евросъюза, отбелязва Евростат. На второ място по отношение на разликите в ценовите равнища са ресторантите и хотелите в различните държави от ЕС. 

Най-ниски ценови нива през 2022 г. и при тях са отчетени в България (51 на сто от средното ниво за ЕС), Румъния (61 на сто) и Унгария (62 на сто).

На другия полюс са Дания (156 на сто), Финландия (132 на сто) и Люксембург (131 на сто). 

Според Евростат и дрехите са били най-евтини в България през миналата година (80 на сто от средното ниво за Евросъюза). Следват Унгария (83 на сто) и Румъния (84 на сто).

Най-скъпи дрехи са купували в Дания (134 на сто спрямо средното равнище за ЕС), Швеция (117 на сто) и Чехия (115 на сто).