/ Европейска прокуратура

Европейската прокуратура съобщи, че разследва 9 български компании, заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от еврофондове.

По-рано тази седмица са били извършени 25 претърсвания в София и други градове в областите София, Перник и Монтана. Разпитани са 10 заподозрени, посочват от структурата, ръководена от Лаура Кьовеши.

Разследваните лица са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която е насочена към малките и средни предприятия и има за цел да подобри развитието на българската икономика. Те са заподозрени за участие в организирана престъпна група и за представяне на неистински документи и показания с цел незаконно придобиване на тези средства.

По искане на управляващия европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е извършила 25 претърсвания на къщи, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези фирми.

При обиските са иззети голямо количество документи, както и закупената с получените средства техника (основно строителни машини като самосвали, багери, челни товарачи) на стойност 6 млн. евро.

Разследването все още продължава.