/ Европейско патентно ведомство
Патентните заявки за цифрови технологии нарастват, задвижени от скока на 5G и изкуствения интелект
Патентната статистика, публикувана от Европейското патентно ведомство (ЕПВ), показва, че за първи път от повече от десетилетие цифровите технологии заемат водеща позиция в подадените заявки за патент.

Според патентния индекс на EПВ за 2019, скокът в областта на дигиталната комуникация (+19,6%) и компютърните технологии (+10,2%) е причина за устойчивия растеж на заявките за патенти: През 2019 г. EПВ получи общо над 181 000 заявки, с 4% повече от 2018 г., което е нов максимум за всички времена.

„Бързото покачване на цифровите технологии е най-забележителната тенденция в нашия индекс за 2019 г.“, каза президентът на EПВ Антонио Кампиньош. „Дигиталната трансформация на икономиката вече се отразява изцяло в заявките за патент, подавани в EПВ. С нашия утвърден и световно признат подход за изследване на заявления от областта на цифровите технологии, ние сме в състояние да подкрепим изобретателите и да насърчим иновациите в Европа и извън нея. Важно е компаниите и изследователите в Европа, които се стремят да защитят своите изобретения, да намерят равнопоставени условия с конкурентите им от Азия и САЩ и да са в състояние да запазят силна позиция на световния технологичен пазар.“

5G и AI като двигатели на растежа

С най-голям ръст сред топ технологиите са заявките от цифровите комуникации и компютърните технологии и това подчертава тяхната ключова роля за дигиталната трансформация в редица сектори и индустрии. Патентните заявки в областта на дигиталните технологии са нараснали с 19,6% през 2019 г., изпреварвайки медицинските технологии (+ 0,9%), които бяха най-активно заявяваните от 2006 г. досега.

С увеличение от 64,6%, китайските компании допринесоха най-много за растежа на заявките за патенти в областта на цифровите комуникации, като САЩ (+ 14,6%) и Южнокорейските фирми (+36,1%, макар и на по-малка база) ги следват. За сравнение, заявките от Европа нарастват умерено (+3,1%). По отношение на дела, Китай, САЩ и Европа вече са общи лидери, всеки от които представлява приблизително една четвърт от всички заявки, подадени в ЕПВ в тази област. Първите трима кандидати през 2019 г. бяха Huawei, Ericsson и Qualcomm (Leading applicants, digital communication).

Втората най-бързо развиваща се област на заявяване в EПВ през 2019 г. са компютърните технологии (+10.2%). Тук движещият фактор за растеж е увеличаването на патентните заявки, свързани с изкуствения интелект, особено в областите машинно обучение и разпознаване на модели, обработка и генериране на данни и генериране на данни.

Американските компании (+13,6% за 2018 г.) представляват близо 40% от всички заявки при компютърните технологии, следвани от страните - членки на EПВ (+9,3%) с почти 30% от общия брой. Заявителите от Китай (+18,7%) съставляват малко над 10%. Водещите кандидати през 2019 г. са Alphabet (Google), Microsoft, Samsung, Huawei, Intel и Siemens (Leading applicants, computer technology

Растеж от почти всеки регион, скок от Китай

Технологичните тенденции се отразяват и върху данните по държави. Първите пет страни заявители през 2019 г. са САЩ с 25% от всички заявки, следвани от Германия (15%), Япония (12%), Китай (7%) и Франция (6%) (фиг.: Origin of applications). Увеличението на заявките в ЕПВ през 2019 г. се дължи главно на голямото увеличение на заявките от Китай (+29,2% спрямо 2018 г.), САЩ (+5,5%) и Южна Корея (+14,1%) (Top 50 countries for applications). Тенденцията в Европа: Германия е със същите показатели като заявител, докато Швеция, Великобритания и Испания показват солиден ръст.